Fagerlund: Lägg dessa namn på minnet

Dag två av EM och bilderna av turneringens stjärnor börjar redan framkallas.

Lägg Kieffer Moore på minnet.

Kom definitivt ihåg Breel Embolo.

Det fanns en tid då Wales största problem var huruvida stämbanden i ”The Red Wall” skulle hålla en hel turnering.

Med framgång väcks en obeveklig hunger. Från att ha njutit över att bara få vara en del av EM 2016 hängde nu en försiktig men alltjämt ambitionsfylld känsla i hettan på den skamligt folktomma Olympiastadion i Baku. Italien körde obarmhärtigt över Turkiet knappt ett dygn tidigare och lär rusa iväg med gruppsegern. En poänggivande insats mot Schweiz skulle sätta walesarna i en lovande sits.

Längst fram sprang Kieffer Roberto Francisco Moore omkring. Nej, det är inte en walesisk påve men väl Cardiffs målkung och renodlad nia. Snart testade han målvakten Yann Sommer som tvingades sträcka ut alla sina 183 centimeter för att lyfta bollen över ribban.

Sedan försvann Wales likt en hägring.

Embolo dubblade prislappen

Det tar emot att kalla Schweiz underskattat, snarare är laget svårt att värdera. Från att ha famlat inledningsvis tog Vladimir Petkovic mannar till slut tag i matchen. Bollar levererades in i offensivt straffområde och Wales gav bort fasta situationer på löpande band men räddades av att Dan Ward storspelade i målet. Anfallet som ledde fram till 1–0 kort efter paus var utsökt från schweizarnas sida, om än oroväckande sett till hur Wales blottade sig centralt i planen.

Breel Embolo är två centimeter längre än Sommer och väger 88 kg. Vid ett tillfälle under den första halvleken behövde Wales försvar nästintill slita av honom tröjan för att rubba hans balans (en situation som VAR borde ha tagit sig en titt på). Den kraftfulla anfallaren droppade djupt för att hämta boll, drev upp den i planen och lade dessutom ned ett gediget defensivt arbete.

På 55 minuter lyckades Embolo antagligen dubbla sin prislapp till klubblaget Gladbachs stora belåtenhet. Först lurade 24-åringen bort samtliga motståndare och drog till med ett avslut som Ward så när tippade ut till hörna. Sedan skakade han av sig Connor Roberts markering, trotsade tyngdlagen och dundrade in ledningsmålet med pannan.

Räkna inte bort Moore

Vart kapten Gareth Bale höll hus visste ingen, allt ljus låg där och då på Breel Embolo.

Men räkna aldrig bort den walesiska påven, Kieffer Moore.

En kort slagen hörna ställde Schweiz på hälarna och de såg avvaktande på när bollhållaren Joseff Morrell siktade in sig på Moores panna. Några sekunder senare hade anfallaren nickat in ett blytungt kvitteringsmål som fick Rob Page att flexa sina tatueringsbeklädda armar i en triumferande gest längs sidlinjen. Det har inte varit enkelt för tränaren, som nu andades ut, att ta över efter ordinarie förbundskaptenen Ryan Giggs misshandelsåtal.

Några minuter från slutet verkade Moores jättenick ha varit förgäves då inhopparen Mario Gavranovic sköt in 2–1 till Schweiz. BBC:s expertkommentator (och walesare) Robbie Savage vrålade ”OFFSIDE!” så att tittarnas trumhinnor spräcktes – och hade rätt. Målet dömdes bort efter VAR-granskning. Wales-lägret andades ut ännu en gång.

Dan Ward fortsatte att hindra Embolo från att bli matchhjälte trots att lille Joe Allen sattes att markera anfallaren på hörnor av någon obegriplig anledning. Ward respektive Embolo, där har ni matchens lirare denna lördag enligt mig.

Wales kom undan med blotta förskräckelsen. Ett oavgjort resultat var med facit i hand ganska väntat och kan visa sig bli tillräckligt i slutändan för båda lagen. Klart är att Page måste trycka ut betydligt mer ur Bale och gänget om bragden från 2016 ska överträffas. Här var det fördel schweizisk drömsommar.

EM 2021 Live: Följ dagens matcher i fotbolls-EM