Rasar mot nya reglerna: ”Vill vi ha begravningsstämning på planen?”

Publicerad:
IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi gestikulerar i matchen mot Östersund.
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi gestikulerar i matchen mot Östersund.

FOTBOLL

ÖSTERSUND. 0-0 mot Östersund trots rejält målchansövertag var en sak. 

IFK Göteborg var mer upprört över varningen och avstängningen som vikarierande lagkaptenen Lasse Vibe, 32, drabbades av.

– Jag känner mig som världens dummaste människa, säger Poya Asbaghi upprört.

17 juni meddelade Svenska Fotbollförbundet vilka nya regler som gäller inom svensk elitfotboll. Dessutom förtydligades några direktiv kring hur lagen ska uppträda på planen.

Strax före avspark mellan Östersund-IFK Göteborg påmindes tränarna om dessa direktiv från domarteamet med Kristoffer Karlsson i spetsen.

– I stället för taktiksnack ägnade jag det sista i mina instruktioner till spelara att säga till dem att undvika klungbildningar runt domaren, att låta Lasse Vibe som lagkapten sköta snacket med domaren, säger Asbaghi.

Blåvitt-stjärnan avstängd

Men i 89:e minuten i 0-0-matchen mellan Östersund och IFK Göteborg blev just Vibe varnad av domaren Kristoffer Karlsson.

Det gula kortet innebär att Vibe är avstängd i nästa match mot Gif Sundsvall.

– Jag känner mig som världens dummaste människa som gett spelarna och Vibe de här instruktionerna, säger Poya Asbaghi efter matchen.

– Vibe är kapten. Han måste väl få kunna säga till domaren om han tycker något är fel? Jag är hundra procent för att vi inte ska skapa klungor runt domarna, men ska vi även ha en miljö där ingen spelare får prata med eller visa känslor inför domarna? Vi kan inte ha en stämning på planen som liknar en begravning där ingen får säga något, säger Asbaghi upprört och höjer rösten ytterligare:

– Kan vi bara få en tydlighet i reglerna, tack? Så vi inte behöver sitta här och ha sju tolkningar. Hur svårt kan det vara?!

”Visade dålig respekt”

IFK Göteborgstränaren fick delvis medhåll från ÖFK-tränaren Ian Burchnall bredvid sig på presskonferensen:

– Plötsligt har vi fått en folder med nya regeltolkningar. Domarna är satta under press att de ska använda dem nu direkt. Det leder till frustration. 

– Dessutom händer det här mitt under säsongen för oss. När vi spelade match för ett par veckor sedan så var det andra tolkningar som gällde, säger Burchnall.

Domaren Kristoffer Karlsson stannade till och svarade på frågor från Sportbladet kring situationen som nu råder för domarna och i den specifika situationen kring Vibes varning:

– SvFF har gått ut med ett klargörande kring olika situationer som man sett under de senaste åren och under våren. Där är det här med klungbildning en sådan sak. Där är vi domare nu budbärare för de besluten, säger Karlsson.

– Lasse Vibe visade med kroppsspråk och det verbala dålig respekt i två situationer. Det var inte i linje med att visa respekt mot domaren och därför varnade jag honom när han upprepade det trots en tillsägelse.

Lasse Vibe var lätt frustrerad efteråt.

– Jag har inga kommentarer. Jag är rädd att åka på ytterligare avstängning. Det är väldigt tråkigt att det ska behöva vara så, säger anfallaren.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.