Göteborgs största klubb misstänks fuska med bidrag

Publicerad 2014-12-04

Klubben kan bli återbetalningsskyldig

Qvidings A-lag spelar sina hemmamatcher på Valhalla IP.

Qviding FIF fick aktivitetsstöd för 1,6 miljoner kronor under förra året.

Det är bidragspengar som påstås vara utbetalat på felaktiga grunder, då klubben misstänks för att ha lämnat in felaktiga närvarokort, skriver Göteborgs Posten i dag.

– Man måste förstå att man kan inte hålla på att fuska med bidrag, säger Riksidrottsförbundets administrativa chef Robert Larsson till Sportbladet.

Qviding FIF fick mest statligt aktivtitetsstöd av alla idrottsverksamheter i Göteborg.

Sammantaget fick de 1,6 miljoner kronor i bidrag 2013 – för närvaro av aktiva medlemmar.

Qviding har många medlemmar, närmare bestämt 1 256 stycken, och är en av de större fotbollsklubbarna i staden. Så vid en första anblick är det inget konstigt att de har fått mycket pengar.

Men enligt en kartläggning som Göteborgs-Posten gjort så har klubben putsat siffrorna betydligt.

De har jämfört närvaroanteckningar från tränare och andra ledare med de officiella rapporter som skickats in när klubben sökt bidrag. De visar att siffrorna ofta är ordentligt uppförstorade. Ett exempel är ett lag där den korrekta närvaron var 60 procent jämfört med den som rapporterats in.

Andra exempel är spelare som slutat spela finns fortfarande på närvarolistor, cuper som inte genomfördes registreras ändå och tränare har noterats som närvarnde när de befunnit sig på annan ort än vad som framkommit.

"Vi har inte tagit i för mycket"

Förklaringen som Qviding ger är att de inte har ett välfungerande system för inrapporteringen av närvaro och att de därför gör en uppskattning.

– Vi vill att det ska vara så rätt som möjligt, det är vår ambition. Men det har varit ett krångel rent administrativt att få det att fungera. Därför använder vi ibland en schablon. Vi har gjort fel och kommer åtgärda det, säger Angela Jönsson, Qvidings ordförande, till GP.

Kanslichefen Thomas Gustafsson menar att schablonuppskattningarna görs utifrån samtal med tränare och registrerade planbokningar.

– Men vi har inte tagit i för mycket. Snarare tvärtom, säger Thomas Gustafsson till GP.

919 000 kronor i statligt stöd

Riksidrottsförbundet fick tips om att det eventuellt pågår obetänkligheter i klubben för två veckor sedan.

Efter det har de påbörjat en granskningsprocess, vilket även Göteborgs stad bekräftat till GP att de kommer göra. En utredning som förväntas ta lång tid med tanke på klubbens storlek.

– Först och främst så ska vi göra en egen utredning, så vi har vår fakta utifrån hur vi ser på saker och ting. Skulle det visa sig falla överens med det GP tagit fram handlar det om återbetalning av stöd, säger Riksidrottsförbundets administrativa chef Robert Larsson.

De två senaste ansökningsperioderna har Riksidrottsförbundet utbetalat 919 000 kronor i statligt stöd till klubben. En eventuell återbetalning skulle då handla om de pengar som de fått för mycket. 

– Det är tröttsamt, man förstör för någon annan förening. Bidraget är en fast ram, beroende på tagit från någon som har skött sig. Det är aldrig roligt när det drabbar idrotten internt. Man måste förstår att man kan inte hålla på att fuska med bidrag.

Klubbens egna förklaring om att schablonisera närvaron tycker Robert Larsson är märklig.

– Vi har erbjudit ett system i sju år. Det är mer än slarv, man har inte tagit detta på allvar, säger han.

"Uppgifterna är korrekta"

Efter att GP publicerat sina uppgifter gick Qviding ut på sin hemsida med ett offentligt uttalande. Där skriver man att uppgifterna stämmer.

"Föreningen kan konstatera att uppgifterna är korrekta.

Däremot har syftet definitivt inte varit att genom fusk få in mer pengar."

"Istället handlar det om brister i våra rutiner, vårt system och vår administration beträffande rapporteringen av specifika personer och datum. Vi har gjort fel och ska självklart förändra våra rutiner så att det blir 100 procent korrekta."

De skriver också att de kommer att byta ut sitt nuvarande system som ska undvika att detta sker igen.