Trots succén – Lagerbäck tvekar om Haaland

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Målexplosion i Champions League och nu i Bundesliga.

Men i Norges stundande playoffmatch till EM 2020 är inte Erling Braut Haaland given i startelvan.

– Det tar mellan åtta och tio landskamper innan du är inne i ett lag, säger förbundskapten Lars Lagerbäck.

Oavsett hur väl du presterar i klubblaget garanterar det ingen startplats i landslaget, en filosofi som Lars Lagerbäck vidhåller. Erling Braut Haaland har bara gjort två landskamper för Norge – inhopp mot Sverige i EM-kvalet och från start mot Malta under samma samling i höstas.

Det blev inga fler EM-kvalmatcher på grund av mildare skador för 19-åringen, och i Lagerbäcks 4–4–2-uppställning startade i stället Bournemouths Joshua King (46 A-landskamper) och Trabzonspors Alexander Sörloth (22 A-landskamper). Och Haalands brist på landslagsrutin skaver för Lagerbäck inför utsålda EM-playoffmatchen mot Serbien i mars.

– Jag brukar säga att det tar mellan åtta och tio landskamper innan du är inne i ett lag. Så jag hade gärna sett att han hade spelat vid de två andra samlingarna i höstas, det hade varit positivt, säger Lars Lagerbäck till NRK.

”Inte längre ifrån startplats”

Haaland slog flera målrekord för Salzburg i Champions League-gruppspelet i höstas och anfallarens målfacit för nya Bundesligaklubben Borussia Dortmund är imponerande sju mål på fyra ligamatcher där han har startat i två.

– Man följde inte Ronaldo så noggrant när han kom som 17-åring till Manchester United, eller Messi i Barcelona – men för mig är detta unikt. Jag har aldrig haft en spelare med ett så här stort genombrott. Fredrik Ljungberg och Zlatan Ibrahimovic var inte lika unga när de slog igenom.

Lars Lagerbäck och Erling Braut Haaland.
Foto: BILDBYRÅN
Lars Lagerbäck och Erling Braut Haaland.

Men trots genombrottet och målsuccén är Haaland inte given för Lagerbäck.

– Nu har vi tre väldigt bra anfallare, och det är jag som tränare väldigt nöjd med. Haaland är åtminstone inte längre ifrån en plats i startelvan än tidigare.

Norge möter Serbien i EM-playoff den 26 mars, Lagerbäcks landslag måste först vinna den matchen och sedan ett möte med antingen Skottland eller Israel för att kvalificera sig till EM 2020.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.