Rikard Norling lämnar AIK

Styrelsen var helt överens

Av: Anton Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Derbyförlusten mot Djurgården blev droppen.

AIK sparkar Rikard Norling efter ett enhälligt styrelsebeslut.

”Tyvärr har de sportsliga resultaten och den sportsliga utvecklingen under året inte alls varit i nivå med de ambitioner som AIK har vilket gjort detta beslut oundvikligt och nödvändigt”, säger AIK:s sportchef Henrik Jurelius till klubbens hemsida.

Det var pressat i AIK efter söndagens derbyförlust mot Djurgården, 0–1. Supportrar samlades utanför arenan och klubbens ordförande Robert Falck tillbringade en stor del av kvällen med att ringa runt till medlemmar i styrelsen.

– Jag vill inte göra något som gör en AIK:are förbannad så att han känner att ”den här jäveln måste vi röka ut”, sa Rikard Norling på presskonferensen.

”Ser över organisationen”

Och på måndagen kom beskedet.

Norling får sparken från AIK efter den dåliga säsongsinledningen.

”Det känns givetvis både tråkigt och vemodigt att vi kommit fram till beslutet att avsluta samarbetet med Rikard Norling. Tyvärr har de sportsliga resultaten och den sportsliga utvecklingen under året inte alls varit i nivå med de ambitioner som AIK har vilket gjort detta beslut oundvikligt och nödvändigt. Jag vill tacka Rikard för ett mycket bra och engagerande arbete under åren som vi har arbetet tillsammans, men även för hans tidigare år i klubben”, säger sportchefen Henrik Jurelius till klubbens hemsida.

”Vi ser nu över den sportsliga organisationen gällande en ersättare och återkommer med mer information så snart detta finns”, fortsätter Jurelius.

Rikard Norling.
Foto: TT
Rikard Norling.

Enhällig styrelse

AIK:s styrelse hade möte under måndagsförmiddagen då beslutet togs.

– Vi har haft styrelsemöte precis nu och det var en enhällig styrelse. Elva personer med mig var helt eniga om att ge Björn Wesström uppdraget att entlediga Rikard Norling, säger AIK:s ordförande Robert Falck.

Vilken roll hade Henrik Jurelius och Björn Wesström (vd) i beslutet?

– Det är deras förslag. De utarbetar förslag till styrelsen, säger Falck.

Har Wesströms och Jurelius positioner diskuterats?

– Nej, ingenting.

Har ni fullt förtroende för dem?

– Fullt förtroende för både Jurelius och Wesström.

AIK håller presskonferens med Rikard Norling och Henrik Jurelius senare i eftermiddag.

Sladdar i tabellen

AIK, som implementerade ett nytt spelsätt inför säsongen, har endast tagit tolv poäng på elva matcher och ligger tolva i allsvenskan. Den senaste tiden har spelet hackat betänkligt och man har endast vunnit en av sina åtta senaste matcher.

Detta var Rikard Norlings andra huvudtränarsejour i AIK efter att ha tränat klubben mellan 2004 och 2008. Han kom tillbaka till klubben 2016 och vann SM-guld med AIK 2018.

Grzelak aktuell

Enligt Expressen ska AIK hålla ett möte med Bartosz Grzelak, 41, i kväll och om parterna kommer överens blir det han som tar över direkt.

Grzelak är i dag assisterande tränare i Sveriges U21-landslag, men har jobbat i AIK tidigare. Mellan 2017 och 2018 var han assisterande tränare i klubben och jobbade då ihop med ingen annan än Rikard Norling.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.