Olomouc/Stockholm. Magisk vändning mot Italien.

Då firade hela laget med ”honnören”.

– Det var en liten pojke som frågade mig om jag kunde göra den, och jag håller vad jag lovar, säger John Guidetti.

Rivalens flickvän, kampsport och ismaskin – det tog U21-spelarna till landslaget

Sverige fick en mardrömsstart på U21-EM. Redan i den 27:e minuten orsakade Alexander Milosevic straff och visades ut efter att ha kapat Andreas Belotti i eget straffområde. Stjärnan Domenico Berardi stegade sedan fram och tryckte in 1-0.

Nära tårar

Sedan vände allt.

I den 56:e minuten slog Abdul Khalili en lång hörna till Oscar Lewicki, som i sin tur dundrade bollen in mot gröten. Där fanns John Guidetti – som stötte in kvitteringen. Han firade genom att kyssa det svenska emblemet på tröjan – samt genom att bränna av den numer klassiska honnören, alltså samma målgest som han syrligt använde som hämnd mot Frankrikes Layvin Kurzawa i den dramatiska 4-1-segern som tog Sverige till EM.

– Jag har gjort många stora mål, men den här gången var det faktiskt svårt att hålla tårarna tillbaka. Det var en stor upplevelse. Jag kan inte beskriva känslan, säger Guidetti i den mixade zonen.

Där förklarar han också målgesten.

– Det var för att hylla de svenska fansen. Det var en liten pojke som frågade mig om jag kunde göra den, och jag håller vad jag lovar, säger Guidetti.

Vände och vann

Men det var inte slut där. Tio minuter från slutet drog Stefano Sturaro på sig rött kort efter att ha gått till attack mot inbytte Mikael Ishak. Och bara ett par minuter senare fick Sverige straff sedan samme Ishak sprungit sig fri och rivits ner av målvakten Francesco Bardi.

Isaac Kiese Thelin stegade fram, tryckte in 2-1 och fullbordade därmed en magisk vändning. Sedan firade han, de andra på planen samt fansen på läktaren genom att göra John Guidettis ”honnören”.

Efter matchen avslöjar Guidetti att han missade dramat i slutet.

– När jag byttes ut försvann jag direkt in i omklädningsrummet, jag pallade inte titta. Sen hör jag att vi får straff och gör mål. Det var sjukt!

Du missade straffen alltså?

– Jag gick faktiskt ut och kollade på straffen. Sen gick jag in igen, jag klarade inte av det. Men en jävla eloge till alla killar. Och till fansen. Det är 50 procent deras förtjänst att vi vinner. De var fantastiska – wow alltså – det var som att spela på hemmaplan, säger Guidett.

Stor kartläggning av Sveriges 296 U21-stjärnor

Italien–Sverige 1–2 (1–0)

1–0 Domenico Berardi (29 str), 1–1 John Guidetti (56), 1–2 Isaac Kiese Thelin (86).

Utv, Italien: Stefano Sturaro (80). Sverige: Alexander Milosevic (28).

Varningar, Italien: Federico Viviani, Matteo Bianchetti, Francesco Bardi. Sverige: Filip Helander, John Guidetti, Oscar Hiljemark.

Domare: Tasos Sidiropoulos, Grekland.

Publik: 6 719.

Italien (4–3–3): Francesco Bardi – Davide Zappacosta, Matteo Bianchetti, Daniele Rugani, Stefano Sabelli – Daniele Baselli (Danilo Cataldi 69), Stefano Sturaro, Federico Viviani – Domenico Berardi, Andrea Belotti (Marcello Trotta 79), Cristian Battocchio (Simone Verdi 61).

Sverige (4–4–2): Patrik Carlgren – Joseph Baffo, Alexander Milosevic, Filip Helander, Ludwig Augustinsson – Abdul Khalili, Oscar Hiljemark, Oscar Lewicki, Sam Larsson (Victor Nilsson Lindelöf 46)– Isaac Kiese Thelin, John Guidetti (Mikael Ishak 76).

Återstående matcher

Premiären mot Italien slutade med en 2–1-seger. Här är Sveriges återstående gruppmatcher i U21-EM i Tjeckien:

Sverige–England på söndag klockan 18 i Olomouc.

Portugal–Sverige den 24 juli klockan 20.45 i Uherske Hradiste.