"AIK är i akut kris"

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-18

Expert sågar ekonomin i klubben: Risk för konkurs

AIK Fotboll AB kan vara på väg mot konkurs.

Den bedömningen gör Björn Davegårdh, redaktör på Börsveckan.

Men den ekonomiska expertisen är splittrad, visar Sportbladets granskning.

I går offentliggjordes AIK:s bokslut. Sportbladet har tidigare berättat om AIK:s jätteförlust som dock inte blev 13 miljoner utan 12,1 efter att sista justeringen var gjord.

Elitlicensen är räddad för stunden men minusresultatet innebär att AIK har en brant ekonomisk uppförsbacke framför sig.

- Det är ett bolag i akut kris vilket bokslutet speglar på ett ärligt sätt, säger Björn Davegårdh, ekonomisk expert och redaktör på tidningen Börsveckan.

- Det finns en risk att bolaget går i konkurs. Det som brukar föranleda konkurser är likviditetsproblem. Tittar man på bokslutet har AIK alldeles för lite pengar i kassan i förhållande till sina kortfristiga skulder, säger Davegårdh.

"Ingen bank lånar ut till AIK"

Vid en akut likviditetskris kan inte banklån rädda AIK, menar Davegårdh.

- Jag tror inte att någon bank skulle låna ut pengar till det här bolaget. AIK måste i så fall få hjälp av sympatisörer, sponsorer eller förmögna vänner, säger han.

Davegårdh ser dock ljus i tunneln.

- De skriver att under 2005 ska årskostnaden minska med 30 miljoner kronor vilket är imponerande. Då är det på inga sätt kört. Styrelsen har gjort ett bra jobb och räddat elitlicensen men det som behövs är framgångar på planen, säger Davegårdh.

Sportbladet har även låtit en professor i ekonomi, Rolf Rundfelt, syna AIK:s bokslut.

- Bolaget går dåligt, det kan vem som helst se. Men något konkurshot ser jag inte, i alla fall inte mot bakgrund av vad som framkommer i bokslutet, säger Rundfelt.

- De har hyggligt eget kapital och säljer de några spelare så gör de ju det med vinst.

AIK:s tillförordnade vd Mats Björeskog är medveten om problemen.

- Situationen är allvarlig och vi måste helt klart få in mer pengar, säger han.

Intäkter för årskort

Hur kunde det gå så här illa?

- Det handlar först och främst om två faktorer. Den totala publiksiffran minskade med 44 000 vilket betyder ungefär fem miljoner minus i kassan. Sedan har vi minskat personalstyrkan och det innebar en engångskostnad på drygt fem miljoner.

Hur ska ni vända det negativa resultatet?

- Vi har sett över samtliga utgifter. Våra nya spelare kostar bara 30 procent jämfört med de som försvunnit. Vi har också infört en begränsning av mobilanvändandet och vi har till och med börjat städa själva. Vi ska också flytta till billigare lokaler.

- Snart kommer intäkterna för årskortsförsäljningen i februari och mars. Och just nu pågår diskussioner med olika finansiärer och en lösning kan vara på plats redan nästa vecka. Jag räknar med ett nollresultat i år, säger Mats Björeskog.

Robert Laul

Följ ämnen i artikeln