Glada miner – trots svensk utklassning

Uppdaterad 2016-10-27 | Publicerad 2016-10-21

Iran förlorade historiska matchen med 7–0

Sportsligt blev matchen en kattens lek med råttan, klasskillnaden var så stor som man ibland kan se under de första matcherna i ungdomsturneringen Gothia Cup.

Men för de iranska spelarna var upplevelsen att få spela fotboll i Sverige så mycket viktigare än resultatet (0-7).

– Det här var en otrolig upplevelse. Vi har aldrig spelat inför en sån här stor publik (1 736 åskådare) tidigare. Det var väldigt spännande, och väldigt kul att de till och med kunde våra namn, säger förbundskaptenen Maryam Jafori Darvati.

Osäkert om matchen skulle spelas

Länge var det osäkert om matchen över huvud taget skulle bli av och den flyttades till slut framåt en dag. Förbundskapten Darvati betonade på presskonferensen att det bara hade handlat om att sju visumansökningar var fel, och att det därför dragit ut på tiden. Men när hon inför matchen hade besökt den svenska truppen så hade de fått höra om vilka problem den iranska truppen haft.

– Det var en väldigt speciell match att spela och det var fantastiskt att se hur glada de var, hur mycket det här betyder för dem. De skrattade när vi hade hörna och de skulle försöka markera. Det var härligt att se hur kul de hade eftersom vi inför matchen hade fått höra från dem hur de hade fått kämpa för att komma hit, och att de tvingades lämna två spelare hemma. Det är… det är jättetråkigt. Så det var verkligen speciellt att få spela mot dem, säger Olivia Schough.

Gjorde intryck

Inför och efter matchen gick de iranska spelarna och tog selfies med supportrarna och varandra. Deras upplevelser gjorde intryck på Sveriges Magdalena Eriksson.

– Det berör mig verkligen djupt i hjärtat att få se de här iranska tjejerna spela fotboll och att få ge dem den här erfarenheten. De beskrev verkligen tydligt hur mycket det här betyder för dem. Man går runt i sin värld och tänker inte så mycket, men jag inser nu vilken tur man har som är född i det här landet. Och det var otroligt kul att få vara en del i deras utveckling. De sa att om 30 år så kommer de att komma ihåg den här matchen. Det blev en ögonöppnare för mig.

Förbundskaptenen Maryam Jafori Darvati berättade efteråt att damfotbollen i Iran blir allt större, att det startat satsningar på framför allt flickfotboll och att det nu finns några spelare i damligan som kan leva på sporten. Hon hoppas att landskampen mot Sverige ska bli en årlig tradition.

”Skulle inte välja en sån här match”

Ingen perfekt EM-uppladdning för Sverige direkt, men Pia Sundhage såg längre än så.

– Fotbollsmässigt, som uppladdning inför EM, så skulle jag inte välja en sån här match. Det är bara anfallsspel och knappt något försvarsspel. Däremot är ju fotbollen så mycket större än 2-1 eller 1-0 eller även ett EM-guld. Det här är väldigt stort för de iranska spelarna att få komma hit. De har inte riktigt vågat tro på det, de har inte sovit mycket och de har rest länge. Men de är så oerhört glada och tacksamma att de fått en chans att spela mot Sverige. Jag tror att det faktiskt kan göra skillnad.