Fem punkter: Damallsvenska premiärdagen

Publicerad:

FOTBOLL

Premiärdagen av damallsvenskan är avklarad.

Sportbladets Makoto Asahara tar, bland mycket annat, med sig dessa fem punkter från de två dramatiska drabbningar som vi fick bevittna under lördagen.

1. Målvakternas premiärdag

Det är ju svårt att inte börja här. Egentligen.

Även om Milla-Maj Majasaari fick ge sig på sitt andra försök, efter att ha levererat på det första, så var denna premiärdag sammantaget en positiv dag för nynlända 08-målvakter.

Även om Signe Holt Andersen gjorde halva jobbet med en klassisk ”jinx” i lokalmedierna inför avspark så ska ingen heder plockas bort från AIK:s finländska burväktare, som läste straffen klanderfritt. Kruxet för hennes och AIK:s del var ju att även andra spelare i laget visade målvaktskompetenser i eget straffområde (för nej, inga omskrivna handsregler kunde ha räddat nykomlingen från att inte få de där dubbla straffarna emot sig).

Och sen Kelsey Daugherty. Det är svårt att inte sätta rubriken ”Drömdebut” efter att amerikanskan klev fram på den där straffen på Stadion (och dessutom varit klanderfri i övrigt också). Inte minst är det imponerande att Daugherty, trots att detta var hennes första damallsvenska framträdande, redan hade hunnit videoscouta Örebro-måltjuven Karin Lundins straffskyttetendenser.

Välförberedd.

2. Positiva Kif-tendenser

Vi kan väl stanna i Örebro. För även om det blev en förlust så känns detta som ett Kif-bygge som har väldigt mycket potentiell uppsida, efter att egentligen inte ha fått spela ihop sig särskilt mycket under försäsongen i och med både skador och sent anlända nyförvärv.

Efter denna premiär kan vi i alla fall bland annat konstatera följande:

Att Nathalie Hoff Persson inte direkt blivit sämre under vintern (herrejösses vad hon var aktiv, framförallt under första 15–20).

Att inbytta nyförvärvet Dessislava Dupuy har en offensiv x-faktor som kan visa sig oerhört nyttig under seriens gång.

Men kanske framförallt att det är värt att följa kanadensiskan Jenna Hellstrom under säsongen som kommer. Redan i sin debut kröp hon in under skinnet på Djurgårdsförsvararna med en aggressiv, hård och vägvinnande attityd.

Jag vill inte vara så förutsägbar som att dra en hockeylönnlövsparallell. Men oj vad den går att dra.

3. Hur mentalt stark kan en 23-åring vara?

Även om Nora Rönnfors första mål i damallsvenskan, i sin första match i högsta serien, var vackert och vältajmat så var det en premiär som inte gav mycket att önska i offensiv väg för AIK.

Vilket kan ha att göra med Växjös nykomponerade mittbackspar. Nyförvärven Shannon Woeller och Emma Pennsäter såg ut att gå ihop lika väl som salt och peppar, ying och yang, eller valfri duobaserad metafor.

Och med det sagt måste vi ju stanna vid Emma Pennsäter. För hur mentalt stark kan egentligen en 23-åring vara? Att gå ut på det sättet, med det lugnet, som hon gör i en allsvensk premiär på en ny hemmaarena, med den tragedi hon gått igenom och fortfarande går igenom, är inget annat än häpnadsväckande.

4. Det här kan bli ganska bra, Djurgården

Även om Djurgården räddades av Kelsey Daughertys välförberedda straffhanterande så ska även övriga laget hyllas. För trots alla rubriker, trots alla skriverier om spelarbrist och skadebekymmer, så såg detta Djurgården klart intressant ut ur flera aspekter. Även om nya och upphaussade nyförvärvet Daniela Zamora inte såg helt synkad ut (vilket i och för sig inte är konstigt med tanke på att hon avverkat fler matcher än träningar hittills i sin nya klubb) så hann hon med både en ribbträff och flertalet lovande löpningar. Hayley Dowd kommer bevisligen vara en mardröm för alla försvar att möta med sin djupledsvilja och outröttliga arbetskapacitet. Portia Boakyes inläggsfot, inställning och spelförståelse är på en väldigt hög nivå. Linda Motlhalo och Nellie Lilja är två väldigt nyttiga mittfältare. Sara Olai är ett allt för icke-omskrivet nyförvärv. Och lagkaptenen Sheila Van den Bulk är utmärkt även ett hack längre ned i banan som försvarsgeneral.

5. Det här kan bli tufft, AIK

Både Växjö och AIK tippas långt ner i tabellen av ”experterna” inför säsongen. I det sistnämnda lagets fall kan man förstå varför efter premiären. Visst har Honoka Hayashi väldigt fina mittfältsegenskaper i flera aspekter. Visst har Jenny Danielsson en väldigt fin genombrottskraft när hon får möjligheten att spatsera fram genom försvarslinjer. Visst finns det väldigt mycket lovande och egenfostrad potential. Och visst såg det något bättre ut i andra halvlek. Men sammantaget så var detta en match där Växjö, som alltså också tippas vara just ett bottenlag, spelmässigt bättre ur de flesta aspekter. Även om det finns en stor slumpfaktor i hur händer träffar bollar i straffområden så var det egentligen ingen slump att Växjö jobbade sig till sina två elvameterssparkar.

Det finns positiva aspekter att ta med sig. Men framförallt är känslan att AIK behöver jobba upp sig både ett och två hack inför fortsättningen om detta inte ska bli en väldigt jobbig nykomlingssäsong.

Se OBOS damallsvenskan – starta ditt abonnemang här!

Laddar Matchlista
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.