Thomas Ravellis förbundskaptensdröm: Jonas Thern

Publicerad 2024-01-23

Vem blir Sveriges näste förbundskapten i fotboll?

Om VM-bronshjälten Tomas Ravelli får välja så blir det en gammal landslagkamrat.

– Jag vill att Jonas Thern ska bli förbundskapten. Då tror jag något händer med svensk fotboll, säger målvaktsikonen till Sportbladet.

Thomas Ravelli, 64, var en av många svenska fotbollsikoner som dök upp på röda mattan inför Idrottsgalans 25-årsjubileum.

Som Ravelli just brukar göra när det vankas idrottsgala.

Hur många galor har du varit på?

– 24, har missat en. Då var vi i New York när frugan fyllde 50, säger Ravelli, när han stannar vid Sportbladets mikrofon.

Han har inte bara varit på plats som gäst utan har också tidigare prisats på galan, 2001 för tidernas idrottsögonblick efter hans straffräddning mot Rumänien i VM 1994 (enligt egen utsago hans främsta galaminne då han fick sitta mittemot drottning Silvia).

Svensk landslagsfotboll i dag? En ganska lång bit i från 1994 års bronsglans.

”Det är så grått alltihopa”

Som få har missat så saknar det svenska fotbollslandslaget på herrsidan en förbundskapten för tillfället.

Och Thomas Ravelli har ett namn han skulle vilja se på den vakanta posten.

– Jag har mitt val. Det är Jonas Thern. Jag vill att Jonas Thern ska bli förbundskapten. Då tror jag något händer med svensk fotboll, säger Ravelli och utvecklar:

– Han har gjort underverk med Värnamo och många spelare han utvecklat. Jonas ser på fotboll på ett sätt som ingen annan. Han har inte den bakgrunden från utbildningen som många andra. Det är så grått alltihopa. Han sticker ut på ett sätt som vi i svensk fotboll behöver.

Hur ser du på läget i svensk fotboll?

– Det är inte bra… Det är väldigt svårt att få ihop bra fotbollslag.

Bjärred: ”Jag trodde det var klart”

Jonas Thern var, likt Ravelli, en del av det där bronslaget 1994. Precis som Thomas Brolin – som också lyfter just Thern.

– Jonas Thern är ett drömnamn, säger Brolin innan han skyndar vidare.

En annan 94-hjälte om förbundskaptensjakten:

– Jag trodde att det var klart, sen vet jag inte vad som hände, säger Patrik ”Bjärred” Andersson, åsyftandes när gamle landslagskollegan Olof Mellberg rapporterades vara så gott som klar.

Vilket han inte visade sig vara.

Har du pratat med Mellberg?

— Nej, det har jag faktiskt inte. Jag hoppas att man går en annan väg och väljer någon i min generation.

Är du sugen?

— Inte jag, men det finns ju andra. Som ”Henke” och Ljungberg som har varit på en hög nivå.

”Tråkigt att de inte kunnat lösa det”

Någon som haft jobbet förr är Lars Lagerbäck, som medger att läget inte är optimalt som det är nu för landslaget.

— Det finns ju alltid förklaringar (varför det dröjt). Men det är inte bra. Man ska inte underskatta varje samling en förbundskapten kan få innan det drar ihop sig med tävlingsmatcher. Varje tillfälle är oerhört viktigt. Tråkigt att de inte kunnat lösa det i god tid innan marssamlingen, säger Lagerbäck.

Lagerbäcks gamla förbundskaptensvapendragare har förslag på namn i alla fall.

– När man inte är med i processen är det ju svårt att säga något. Sen har jag alltid hoppats att Håkan Ericson och Jörgen Lennartsson skulle få en chans. Håkan var jätteduktig när han hade U21 och en jätteduktig pedagog. Det gäller Jörgen Lennartsson också, säger Tommy Söderberg.

Källström: ”Vi har en tydlig idé”

Kim Källström är ny fotbollschef på Svenska fotbollförbundet, och är i allra högsta grad med i processen.

När han når Sportbladets mikrofon ger han en statusuppdatering på arbetet.

– Det går bra, tycker jag. Vi jobbar på och har en tydlig idé och en bra process där vi jobbar framåt. Vi hoppas att vi kan presentera att det är klart så fort som möjligt. Men vi lever efter devisen att det är viktigare att vi hittar rätt person till posten än att det ska gå fort. Men, med det sagt så förstår vi också att det finns en viss tidspress, säger han.

Har det varit svårare än du trodde?

– Nja, digniteten av rollen gör ju att det är komplicerat. Det är mycket som ska passa. Men nej, det skulle jag inte säga.

Hur många kandidater har ni nu?

– Ett par.

Betyder det två?

– Nej, det gör det inte. Du får tolka det hur du vill. Vi jobbar på och känner oss trygga i de kandidaterna vi har, avslutar Källström.