”Jag intresserar mig inte för efternamn”

Sebastian Larssons svar på Zlatan Ibrahimovics kritik

Av: Johan Flinck, Patrik Brenning, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Zlatan Ibrahimovics kritik mot Janne Andersson avfärdas av Robin Quaison och Sebastian Larsson.

34-årige Larsson menar att han inte alls känner igen sig i Zlatans ord.

– När jag ser truppen intresserar jag mig inte vad du har för efternamn, säger Larsson.

Zlatan Ibrahimovic riktar i en intervju med Expressen hård kritik mot förbundskapten Janne Andersson. 38-åringen menar att Andersson ”förstört allt jag själv byggt upp” genom att, som Zlatan upplever det, inte välkomna spelare med alla typer av bakgrunder i landslaget.

Zlatan pekar på Anderssons första landslagsuttagning efter EM 2016.

– Första samlingen. Vad hände? Hur många med en annan bakgrund var med? Ingen. Sedan fick han frågan om det. Då bajsade han på sig. Andra samlingen tog han med spelare med annan bakgrund för att det skulle bli politiskt korrekt, sa Ibrahimovic i en intervju med Expressen.

Bara en spelare petades

Uttalandet kommer trots att bara en spelare med utomnordisk bakgrund (Erkan Zengin) petades i Anderssons första landslagstrupp jämfört med den EM-trupp Zlatan dessförinnan själv ingått i.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

En skillnad var dock att ingen startade i Anderssons första landskamp mot Nederländerna, samtidigt som både Martin Olsson (skadad vid första samlingen) och Jimmy Durmaz tog plats i startelvan mot Luxemburg i samlingen därefter.

Sebastian Larsson, som fanns med i EM 2016, förstår inte Zlatans kritik.

– Jag ser det som en självklarhet att du tar ut de bästa spelarna tillgängliga. Jag har inte ens funderat i andra banor. Det vore väldigt märkligt om man inte tar ut de spelare man som förbundskapten tycker är bäst lämpade och jag är helt övertygad om att det är precis det Janne gör, säger Larsson som inte har någon uppfattning om truppens sammansättning:

– När jag ser truppen intresserar jag mig inte vad du har för efternamn och därför kan jag inte svara hur många som har en annan bakgrund i truppen i dag, säger 34-åringen.

Sebastian Larsson pekar också på lagets gemensamma aktion mot rasism efter att lagkamraten Jimmy Durmaz drabbats av hot och hot under VM 2018.

– Vi var väldigt tydliga i VM när det skedde något otroligt illa mot Jimmy, var den här gruppen stod och hur vi backade upp varandra. Hur viktigt vi tycker att gruppen är och mot all form av rasism. Det räcker att titta på hur vi agerade då för att veta vad vi står för och vad vi tycker.

Quaison: Jag är här

Robin Quaison tycker inte heller att det ligger något i Zlatans kritik.

– Jag tror och hoppas att så inte är fallet. Jag har invandrarbakgrund och jag är här. Det är hans åsikt och vad han tycker. Han har all rätt att säga vad han tycker och tänker men det är inget jag går runt och tänker på.

Påverkar det spelartruppen?

– Nej, det tror jag inte alls. Det har varit någonting vid varje samling under hela det här EM-kvalet. Jag vet att vi inte blivit påverkad av det och vi har spelat bra under vare samling. Det kanske hjälper oss, säger Quaison och fortsätter:

– Jag tror inte att Janne är rasist och då kan han inte påverkas av det här.

Landslagschefen: Tråkigt

Landslagschefen Stefan Pettersson understryker också att landslagsledningen står bakom Janne Andersson.

– Vi som känner och jobbar med Janne vet var han har sina värderingar. Det är inga konstigheter vad Janne står för, säger Pettersson.

Hur mycket stör det?

– Det stör på det sättet att vi får massa frågor om det. Det är tråkigt.

Förbundet har betalt den staty av Zlatan som avtäcks i dag i Malmö.

Hur känns det att samtidigt går ut och totalslaktar förbundskaptenen och anklagar honom för att vara rasist?

– Det är tråkigt. Igen: vi som känner Janne och jobbar med honom vet vad han står för.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.