Två mål – i första matchen på topp

Publicerad 2017-04-30

Vem sa att Jessica Samuelsson bara kunde spela högerback?

I karriärens första allsvenska match som anfallare gjorde 25-åringen Linköpings båda mål.

– Jag bättrade nog på mina chanser att få fortsätta däruppe, säger hon.

Ett par dagar före matchen mot Djurgården ådrog sig den allsvenska skyttedrottningen Marija Banusic hjärnskakning. Linköpings tränare Kim Björkegren hade bara en träning på sig att träna in ett substitut och hans val föll på en sällsynt flexibel högerback.

Jessica Samuelsson hade aldrig tidigare varit anfallare i allsvenskan, men Björkegren kallade henne ändå till sig före matchen. ”Det skulle inte förvåna mig om du gör ett eller två mål”, sa han.

Tränaren skulle få rätt i sin profetia.

Stötte in Hurtigs inlägg

Samuelsson låg inte alltid rätt i positionerna mot Djurgården, men hon sprang och var aktiv. I första halvlek hade hon ett friläge och ett ribbskott, i andra hände ännu mer.

I minut 73 slog Lina Hurtig ett inlägg som 25-åringen stötte in till 1–0. Och direkt efter att Djurgården kvitterat i minut 89 genom självmål klev Samuelsson upp och satte 2–1. Hon som de tre senaste säsongerna hade gjort totalt två mål ordnade samma skörd på drygt en kvart.

– Före matchen var jag ganska nevös. Man vet inte sin roll. Men jag hade ingenting att förlora utan gick bara ut och körde. Jag fick en liten boost av det Kim hade sagt till mig, säger hon.

”Kommer droppa ner igen”

Två mål är mycket för att vara du.

– Ja. Det var kul. Spelar man forward måste man producera.

Ska du fortsätta på topp nu?

– Jag tror att jag kommer få droppa ner på högerflanken igen, men vi får se. Det kan nog i alla fall vara ett alternativ att jag fortsätter.

Segern gör att de regerande mästarna Linköping, trots de tunga tappen av Pernille Harder, Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö, toppar serien med nio av nio möjliga poäng.