Så drillas Blågult i Iranfrågor

Uppdaterad 2015-03-30 | Publicerad 2015-03-29

Svenska landslagsstjärnorna får viktiga råd: ’Vi kommer förbereda dem’

Niklas Bodell (tvåa från vänster) har informerat spelarna i landslaget om vilka frågor som kan tänkas dyka upp under landslagssamlingen inför matchen mot Iran. Bilden är från en pressträff i Podgorica förra året.

På tisdag möter svenska landslaget Iran.

De svenska stjärnorna får nu information och råd inför väntade frågor kring den politisk laddade situationen i Iran där kvinnor förtrycks och politiska aktivister förföljs.

– Vi kommer säkert att förbereda dom på att de kommer att få frågorna och berätta vilken linje vi har. Sen får varje spelare säga vad de vill, säger landslagschefen Lars Richt. 

Efter EM-kvalfokus vänder landslaget blad.

På tisdag väntar en vänskapsmatch mot Iran, ”Team Melli”, som rankas högst i Asien och som slog Chile med 2–0 härom­dagen.

– De är så raka i sitt spel som man kan vara, säger Reine Almqvist som kartlägger motståndet.

Hamrén: ”Spännande”

Men mycket kring Iran är inte sprikrakt. 

Sedan revolutionen i Iran får kvinnor inte gå på idrott, rapporterna om syraattacker mot iranska kvinnor var under hösten många och den iranska regimen avrättar politiska aktivister. Enligt rapporter på Svenska Fans hålls landslaget mer eller mindre nu också isolerat i Stockholm.

När Sportbladet i går frågade förbundskapten Erik Hamrén om mötet med Iran ur det politiska perspektivet svarade han så här:

– Det är inte jag som sköter politiken i förbundet, det gör styrelsen. Jag tittar på det fotbollsmässiga och för mig känns det väldigt spännande att möta Iran, säger han.

När han sen fick frågan om det inte gick att göra som handsbollslandslaget under VM i Qatar, där både förbundskapten och spelare fördömde rådande förhållande i landet, svarade Erik Hamrén:

– Nä, men alla får göra som dom tycker är rätt och bra. I Fotbollförbundet har vi så att styrelsen tar de politiska frågorna och jag det sportsliga, sen får andra förbund göra precis som de vill. Självklart har jag personliga tankar i den här frågan och andra frågor också.

Tagit avstånd

Erik Hamrén har tidigare skrivit på Landslagsbloggen på svenskfotboll.se att ”Jag har alltid tagit stort avstånd från all form av mobbing, från intolerans av olikheter, från rasism, nazism mm.”

Landslagsledningen räknar med att spelarna under söndag och måndag kommer att få frågor kring den politiskt laddade situationen i Iran.

Och spelarna, som kanske inte har den politiska bilden klar för sig, förbereds

– Vi kommer säkert att förbereda dom på att de kommer att få frågorna och berätta vilken linje vi har. Sen får varje spelare säga vad de vill. Och Niklas kommer att ge dom råd, säger landslagschefen Lars Richt.

Niklas Bodell, kommunikationschef på Svenska fotbollförbundet har under samlingen informerat spelarna om vilka frågor som kan förväntas.

Han har poängterat att det är helt fritt och upp till varje enskild spelare att svara som han vill, men att han själv om han skulle fått frågan skulle svarat att ”Jag självklart fördömer och tar avstånd från alla typer av kvinnoförtryck och kränkningar av oliktänkande. Fotboll ska vara inkluderande, inte exkluderande”.