Italien klart för EM 2024 – efter drama

Uppdaterad 2024-03-18 | Publicerad 2023-11-20

Italien får chansen att försvara sin EM-titel nästa sommar.

Det blev klart efter dramatiskt avslutning mot Ukraina – som ropade på straff i den 93:e minuten.

Fotbolls-EM 2024: Spelschema – alla matcher och tider

Det satt långt inne men nu är det klart att Italien kommer till EM 2024 i Tyskland.

Laget slutade tvåa i grupp C och tog därmed den sista direktplatsen. Det blev klart efter 0–0 borta mot Ukraina.

– Det var inte lätt och inte heller självklart att vi skulle ta oss till EM, i fotbollen är ingenting enkelt, säger Italiens förbundskapten Luciano Spalletti enligt Gazzetta dello Sport.

Italien dominerade den första halvleken och det blev spänning på slutet när Ukraina satsade allting framåt.

Ropade på straff

På tilläggstid ropade Ukraina på straff sedan Mykhailo Mudryk fallit i straffområdet – men domaren friade utan att ta hjälp av VAR och matchen slutade mållöst.

I Ukraina var spelare och tränare märkbart frustrerade över beslutet att fria. Irritation väcktes också under dagarna inför matchen, efter en kommentar från Uefas ordförande Aleksander Ceferin.

– Italien måste kvalificera sig till EM 2024, annars är det en katastrof. Det italienska landslaget är för viktigt, men jag tror att de slår Ukraina, sa han enligt Daily Mail.

Matchen var en direkt ”final” om den sista direktplatsen. Hade Ukraina vunnit hade de klivit upp på andraplatsen bakom England. Ukraina har dock fortfarande chansen att ta sig till EM genom playoff (som man tagit sig till via Nations League).

Italien är regerande Europamästare.

Även Tjeckien är klart för EM. Laget säkrade en plats i mästerskapet efter en 3–0-seger hemma mot Moldavien.

Slovenien bokade också sin EM-biljett efter segern med 2–1 hemma mot Kazakstan.