Blåvitt körde över ÖFK – säkrade kontraktet

Publicerad 2020-11-29

IFK Göteborg har säkrat allsvenska kontraktet.

Blåvitt körde över ett svagt Östersund med 4–0 efter mål av Emil Holm, Sargon Abraham, Alexander Farnerud och Mattias Bjärsmyr.

– Skönt. Jag har aldrig tvivlat på den här gruppen, säger Tobias Sana till DPlay.

IFK Göteborg

IFK Göteborg kom till ett formsvagt Östersund för att säkra kontraktet vid seger. Men gästerna kom utan Christian Kouakou, André Calisir och Hosam Aiesh på grund av covid-19, Giorgi Kharaishvili som är skadad och Pontus Wernbloom, avstängd.

”Älgen” klev fram

Men motivation visade sig bli en avgörande faktor.

Östersund har säkrat kontraktet och har en vikande form.

Blåvitt behövde vinna och har varit något mer stabilt senaste tiden.

Emil Holm, utskälld av Wernbloom efter 1–1-mötet med Häcken senast, nickade in 1–0 för gästerna efter 26 minuter på en frispark från Tobias Sana.

Holm, med smeknamnet Älgen internt, målfirade med att sätta händerna ovanför huvudet som fiktiva horn.

Blåvitt älgade vidare. Sana regisserade ett fint Göteborgsanfall efter bollstöld, hittade Alhassan Yusuf som i sin tur serverade Sargon Abraham.

Den ofta kritiserade målsumparen Abraham placerade kyligt in 2–0 (33) med sitt tredje allsvenska mål för säsongen.

Efter en uppryckning av hemmalaget i ÖFK i inledningen av den andra halvleken avgjorde de effektiva gästerna matchen i 59:e minuten.

Veteranerna målskyttar

Jakob Johansson tog hand om ett bolltapp, passade Abraham som klackade vidare till Alexander Jallow. Högerbackens låga inspel stöttes i mål till 3–0 av Alexander Farnerud.

IFK Göteborg fortsatte att få full utdelning mot ett håglöst Östersund när ytterligare en av veteranerna slog till. Mattias Bjärsmyr tryckte in 4–0 (71) efter förarbete av Sargon Abraham – och mittbacken målfirade med Cristiano Ronaldos målgest.

Segern innebär att IFK Göteborg säkrat sin plats i allsvenskan 2021.

– Det var en lite tuff match mentalt efter den säsongen vi haft, men vi gjorde det bra. Jag tror på den här gruppen, det har jag gjort hela tiden, säger Tobias Sana till DPlay efter matchen. Vi har haft det i våra egna händer hela tiden.