Hatvåg mot Solo – "Gå tillbaka in i köket"

Publicerad 2016-12-29

Hope Solo.

Efter OS var många arga på Hope Solo, men det är ingenting mot hatstormen som målvakten möter just nu.

Vad hon har gjort?

Håll i dig.

35-åringen har burit en t-tröja med en önskan om jämlika löner.

Världens bästa målvakt är en dubbelnatur.

Å ena sidan har Hope Solos senaste säsonger kantats av polisärenden och elaka påhopp. Å andra sidan är hon en stark politisk röst som engagerar sig mot fattigdom och för jämställdhet.

I februari har 35-åringen avtjänat sin avstängning för att ha kallat det svenska landslaget för fegisar, men kanske kommer hon aldrig mer att tas ut till att representera sitt land. Den insikten har inte hindrat Solo för att gå i bräschen i kampen för jämställda löner för herr- och damspelare.

Säljer t-tröjor med budskap

Fem av de mest tongivande amerikanska spelarna ligger bakom en stämning av sitt eget förbund. De hävdar att damlaget drar in tiotals miljoner kronor mer än herrarna men ändå bara får runt 40 procent av lönen.

Första januari 2017 ska ett nytt avtal träda i kraft för USA:s damlandslag. För att belysa orättvisorna har Hope Solo t-tröjor med trycket ”The Future Is Equal”, alltså en önskan om att framtiden ska vara jämlik.

Tröjorna, vars intäkter går till en välgörenhetsorganisation, har fått mängder av amerikaner att ösa ilska över Hope Solo.

Hon berättar frispråkigt för magasinet Good om reaktionerna.

”Hatet är utbrett”

– Ni kan inte förstå vilken mängd hat jag har mottagit. Jag är van vid att folk tycker att jag är en gaphals, det berör mig inte. Men att se denna sortens hat mot kvinnor som strävar för jämställdhet, kvinnor som vill ha lika löner, att se det hatet är omtumlande. Folk säger ”gå tillbaka in i köket”, ”kvinnliga idrottare suger”, ”vi hatar att se damidrott”. Det hatet är utbrett i vårt samhälle.

Det vore en sak om enbart anonyma mejlskrivare var arga, men i artikeln berättar Hope Solo också om fördomarna inom förbundet. De låga lönerna är en konsekvens av de patriarkala strukturerna, tycker hon, och det vardagliga samtalsklimatet är en annan.

– Jag har hört både kommunikationschefen och ordföranden i US Soccer kalla oss flickor i stället för kvinnor. Kanske är det inte meningen, men jag tror att manschauvinismen är institutionaliserad i USA och förbundet är inget undantag”, säger Solo till Good.

Följ ämnen i artikeln