Fischers svar till Granqvist: ”Skitsnack”

Av: Jacob Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Nilla Fischer höll ett brandtal om jämställdhet på Fotbollsgalan.

Andreas Granqvist ifrågasatte delar i talet – nu svarar Fischer.

– Han säger att herrarna alltid får prata om de här frågorna, det är rent skitsnack för mig, säger hon till Expressen.

Det var under Fotbollsgalan i år som Nilla Fisher höll ett tal för att uppmuntra jämställdhet inom fotbollen.

”(..) Och alla ni pojkar och killar och framför allt alla män, det är dags att komma in i matchen nu. Jämställdhet gynnar oss alla men är något vi måste göra tillsammans och helt ärligt: We have no more fucks to give”, sa Fisher bland annat till Sveriges samlade fotbollspublik.

Blev ifrågasatt

Andreas Granqvist, lagkapten i det svenska herrlandslaget, gick kort efter ut och ifrågasatte Fischers formulering.

– Jag står också för jämställdhet och har en fru och två döttrar, mina flickor som jag önskar alla möjligheter. Det blir lite orättvist när man drar alla över en kam, sa han till Sportbladet.

Fischer svarade direkt på Instagram:

”Fultolka inte mitt budskap”, skrev hon.

Till Sportbladet har hon sagt att hon inte talats vid med Andreas Granqvist om ämnet.

– Nej, jag har inte pratat med Granqvist. Jag vill inte prata så mycket om det heller och tar inte åt mig av den kritiken.

”Väldigt förvånad”

I en intervju med Expressen utvecklar den svenska landslagsstjärnan nu sin syn på Granqvists utspel. Och hon håller inte med 33-åringen.

– Jag blev väldigt förvånad över att han sa det han gjorde, och min första reaktion var att "har han överhuvudtaget lyssnat på vad jag har sagt?". Jag förstår inte hur han kunde tolka talet på det sättet som han gjorde. Det är vi i damlandslaget som alltid får frågor om orättvisor och jämställdhet. Att Granqvist tycker att det är jobbigt att svara på de här frågorna någon gång, det är obegripligt. Och att han säger att herrarna alltid får prata om de här frågorna, det är rent skitsnack för mig, säger hon och fortsätter:

– Som manlig idrottare kan man inte tycka det är jämställt, det är omöjligt. Åtminstone om man tänker logiskt och har lite kunskap. Att man som man har fru och döttrar, det betyder ingenting. Självklart vill män det bästa för sina döttrar, men det betyder inte att man aktivt jobbar för jämställdhet. Och säga att man är för jämställdhet betyder inte att man gör ett skit för att det ska bli jämställt.

”Någonting som inte stämmer”

Andreas Granqvist uttryckte också att spelarna i herrlandslaget sänkt sin ersättning – något som dementerades av svenska fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

– På Granqvist lät det ju som att det har varit väldigt tydligt att förbundet hade sagt att de hade sänkt sin ersättning för att vi ska få mer. Jag vet inte vad som är sant, men det är någonting som inte stämmer, säger Fischer om situationen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.