Flinck: Närmare 3-0 än MFF en reducering

Och bäddade för det själv med att spela med för små.

Malmö FF
Sportbladets Johan Flinck.

En timme före avspark kikade jultomten in i Malmö FF:s omklädningsrum och meddelade: ingen Jonathan Soriano i Salzburgs trupp.

Salzburg må ha bytt ut halva laget, liksom MFF, och sakna sin bäste spelare men anstormningen från minut ett och spelidén var densamma som i fjol.

Innan klockan hade tickat till fem minuter hade Kari Arnason dragit på sig ett gult kort, Johan Wiland räddat den efterföljande frisparken uppe i krysset och Salzburg skapat två hörnor.

Flera MFF:are spelade med mycket små marginaler redan från början: Tobias Sana och Yoshimar Yotun (som vanligt i och för sig), Felipe Carvalho – och Vladimir Rodic före paus.

Det skulle också straffa sig så småningom.

Det tog en kvart eller så innan MFF ens kunde andas.

Nöjda i paus

Salzburg fortsatte äga spelet halvleken ut. Men utan Soriano, och några av de andra spetsspelarna från förra säsongen som lämnat, kom man egentligen inte närmare ett mål före paus än den där överraskande frisparken efter tre minuter.

Och MFF gick till paus ganska nöjda.

Men kort efter att man kommit ut igen small det. Och som det small.

När inte Salzburgs offensiva spelare skapade något fick vänsterbacken Andreas Ulmer kliva fram. Efter en kort hörnvariant fick Ulmer på en drömträff från drygt 20 meter som gick in via både ribban och bortre stolpen. Helt otagbart för Wiland förstås.

Målet innebar att matchen, på ett lite märkligt sätt, öppnades upp. Bara minuten senare hade Rodic MFF:s klart bästa chans i matchen när han frispelades snyggt av Rosenberg. Men från hyfsad vinkel lutade sig serben alldeles för mycket bakåt i avslutsögonblicket och sköt högt över.

Även om Yotun agerade räddande ängel på mållinjen och styrde undan bollen via stolpen i den 83:e minuten kändes det faktiskt som något av en kalldusch när Carvalho och Yotun tillsammans, med för små marginaler och för stora felbeslut, gav bort en straff till österrikarna som Martin Hinteregger dunkade in 2-0 på.

Det kan diskuteras om det var straff eller inte men de båda sydamerikanska försvararna borde aldrig ens satt sig i den situationen.

Små marginaler

Bara någon minut senare gick Nikola Djurdjic omkull i Salzburgs straffområde.

Domaren kunde ha blåst för straff...eller låtit bli, vilket han också gjorde. Så svårt är det avgöra trots tillgång till reprismaskinen efteråt.

En reducering på straff där så hade läget varit exakt detsamma som i fjol.

Nu vann Salzburg ingalunda orättvist med 2-0 och man var egentligen närmare 3-0 än MFF en reducering.

Men samtidigt handlar allt om små marginaler. I fjol hade MFF med sig dem i kvalet ett par gånger om (inte minst när Emil Forsberg reducerade efter en målvaktsbjudning här nere). I kväll hade man dem emot sig: 1-0 via ribban och stolpen och så straffsituationerna på det.

Det var helt klart ett sämre Salzburg än i fjol. Men det var också ett sämre MFF även om de själva tyckte att de gjorde en bättre prestation här nere i år än i fjol.

Det rekordsnabba försöket till lagbygge visade sina sprickor.

2-0 till Salzburg innebär ett nytt läge för MFF i Champions League-kval under Hareide. I fjol hade man ju hade med sig bortamål både från Prag och Salzburg.

Å andra sidan lyckades man sedan göra 2-0 mot Sparta Prag och 3-0 mot Salzburg i returerna hemma och 2-0 på onsdag räcker för att i varje fall ta det till förlängning.

Men då ska Soriano tydligen vara tillbaka och skulle Salzburg göra ett mål i Malmö måste MFF göra fyra. Ja, det där kan ni.

Vad säger statistiken (från alla dubbelmöten i Europaspel sedan 1955)?

Jo, ett lag som har 2-0 med sig från hemmamatchen till returen går vidare 82 procent av gångerna.

Jag sänker oddsen något och säger 70-30 i Salzburgs favör.