Nobbade känd artist – doldisar fick uppdraget

Av: Max Persson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kända artister nobbades till att få göra Sveriges VM-låt.

I stället blir det tre inofficiella låtar som ska representera det svenska landslaget.

– De behöver inte alltid vara superkända, säger förbundets marknadschefen Mikael Jiffer till Sydsvenskan.

På tisdagen lämnade det Svenska Fotbollförbundet beskedet att tre låtar ska representera svenska damlandslaget i det kommande världsmästerskapet i Frankrike.

Sabina Wärme och Moa Svan med Jag tror jag stannar kvar”, Julia Kedhammars Starka stolta underbara och Enade, som sjungs av landslagsspelarens Olivia Schoughs syster Lydia.

”De tre låtarna har olika perspektiv som speglar fotbollen på ett bra sätt; supportrars kärlek inom fotbollen, en hyllning till damfotbollens utveckling och en skildring av livet som kvinnlig fotbollsspelare och lagsammanhållning”, skriver förbundet på sin hemsida.

”Har aldrig betalat ersättning”

Vanligtvis brukar det bara vara en officiell VM–låt. För Sydsvenskan berättar marknadschefen Mikael Jiffer om beslutet att ändra upplägget.

Foto: Andreas Hillergren/Aftonbladet

– Idén föddes under våren. Vi har testat lite olika spår och pratat en hel del med laget. Och tänkte att vi skulle göra på ett annat sätt. säger han.

Gyllene Tider, ett av Sveriges populäraste band någonsin, och Linnea Henriksson gjorde VM-låten till herrlandslaget förra året. Att förbundet till årets mästerskap har valt tre, för många helt okända artister, ska inte vara en ekonomisk fråga.

– Absolut inte. Det är bara ett annat tänk. Vi har aldrig betalt ersättning för VM-låtar. Ibland är det kul att lyfta fram mindre kända, de behöver inte alltid vara superkända. Det är det vi testar nu, säger marknadschefen till tidningen.

Enligt Mikael Jiffer har förbundet nobbat minst en ”tung” artist till att göra årets låt. Han vill dock inte berätta vem eller vilka det handlar om.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.