Publicerad 2022-09-24

Norge föll på bortaplan i Slovenien.

Benjamin Sesko blev matchhjälte för slovenerna, som samtidigt såg till att göra den svenska kampen om överlevnad i den näst högsta divisionen allt svårare.

Erling Haaland fanns med från start när Norge fortsatte att jaga gruppseger i Nations League, och visst skulle målformen fortsätta för den 22-årige superstjärnan.

Norrmännen hade flertalet chanser att ta ledningen i den första halvleken, och mittbacken Leo Østigård trodde nog att han gett Norge ledningen när han nickade bollen i nät. Målet dömdes dock bort för en förseelse, och därefter stod Sloveniens målvakt Jan Oblak för ett par svettiga räddningar som såg till att den första halvleken förblev mållös.

Slovensk blunder bakom Haalands ledningsmål

Den andra halvleken var bara minuter gammal när Zan Karnicnik stod för ett rejält misstag i det slovenska försvaret, ett misstag som som blev dyrbart sedan Haaland nypt till med högerfoten fram till 1–0 för Norge. Målet betydde hans sjätte mål i gruppspelet, och faktum är att alla norska mål bortsett från ett gjorts av just Haaland.

Svenska mardrömmen – Slovenien vände och vann

Slovenerna skulle dock replikera. Med tjugo minuter kvar av matchen dök Andraz Sporar upp på den bortre stolpen och styrde in 1–1.

Och det skulle bli än värre, även för svensk del. Benjamin Sesko kickade upp bollen och drog till från långt håll, och bollen smet in i nät nere vid stolproten fram till 2–1 för Slovenien. Ett skott som inte såg otagbart ut för den norske målvakten Ørjan Nyland.

– Det är helt enkelt ett hemskt målvaktsspel. Det ska absolut inte bli ett baklängesmål där. Där ser man vad som kan hända när en målvakt inte har en klubb att spela matcher i, säger norska TV2-experten Jesper Mathisen enligt Nettavisen och syftar på det faktum att Nyland för tillfället är klubblös.

Den norska slutforceringen gav inget resultat, Slovenien höll undan och tog tre blytunga poäng i kampen om att undvika sistaplatsen i gruppen. Samtidigt sätter man press på Sverige som för tillfället ligger på en jumboplats i gruppen, vilket innebär att man riskerar spel i C-divisionen i Nations League nästa år.

Sverige och Slovenien möts i en direkt avgörande match om nedflyttning på tisdag.