– Jag skrev OS – och fyllde i bokstäverna

Uppdaterad 2019-07-08 | Publicerad 2016-03-09

Pia Sundhages sista drag avgjorde kvalrysaren – tog ut ”OS”

ROTTERDAM. Sverige är klart för OS i Rio de Janeiro efter en osannolik resa.

Det sista Pia Sundhage valde före kvalrysaren mot Nederländerna var att ta ut Olivia Schough som anfallare och plita ner hennes initialer på ett block.

– Jag skrev OS. Jag fyllde i bokstäverna också, säger förbundskaptenen.

Förra onsdagen kämpade sig Sverige till 1–0 mot Norge. Tre dagar senare blev det samma siffror i en lika påfrestande match mot Schweiz.

Segrarna gav ledning i OS-kvalgruppen, men allt vore förgäves vid förlust mot Nederländerna i sista matchen. Då skulle blågult för första gången missa ett OS.

För Pia Sundhage var det knepigt att välja startelva. Tre mittbackar hade imponerat, men en behövde stå över. Magdalena Ericsson hade legat bakom båda de svenska målen, men nu krävdes andra ytterbackar.

Sedermera föll alla bitar på plats.

Alla utom en.

– Den stora frågan var: ska vi köra med samma tre forwards igen? Vi pratade om vem vi skulle plocka ut, för jag skulle kunna tänka mig både Fridolina Rolfö, Stina Blackstenius eller Pauline Hammarlund, säger Pia Sundhage.

”Mår bättre än någonsin”

Varför blev det Olivia Schough?

– Hon är en av dem som har bäst teknik. Vi har inte mycket tid på oss, då gick jag tillbaka till kontinuiteten.

Pia Sundhage använder initialer på sina spelare. Så bredvid SJ (Sofia Jakobsson) och LS (Lotta Schelin) krafsar hon dit ett O och ett S. Sedan tittar hon på bokstäverna och låter pennan ta ett extra varv i ringen och kroken.

Det finns något symboliskt där, tycker hon.

Matchen mot Nederländerna börjar hemskt. I minut fyra slår Manon Melis ett lågt inlägg som Vivanne Miedema vräker in. 1–0 och OS-biljetterna håller på att rivas i strimlor.

Ingen svensk anfallare imponerar, inte heller får de några öppnande bollar att jobba med, men i första halvleks sista minut snappar Olivia Schough upp en snål hemåtpass från Kelly Zeeman. 24-åringen är helt fri och sätter 1–1, vilket en mållös halvlek senare visar sig ta Sverige till OS.

Efter hundra kramar möter hon Sportbladet.

– Jag mår bättre än någonsin. Det här är det sjukaste jag varit med om. Vi ska till OS i Rio och jag ska förhoppningsvis spela mitt första OS i livet, säger hon.

”Obeskrivligt skönt”

Hur var det att springa ut på planen efter slutsignalen?

– Det var det sjukaste. Jag var så nervös på bänken de sista minuterna. Känslan och lättanden av att springa ut på plan och krama om sina älskade lagkamrater och känna att vi ska till OS... det var helt obeskrivligt skönt.

Hur trivs du med brasiliansk hetta?

– Det ska bli skönt med värme. Rio. Jag har aldrig varit där.

”Klart hon ska göra mål”

Strax intill pratar Pia Sundhage om lagarbete och fingertoppskänsla. Hon pekar på Olivia.

– Hon har tagit stora steg från det att hon snurrade omkring på våra träningar i landslaget och inte fick ut det när det verkligen blev landskamp. Jag tänker att det är en spelare som kan göra skillnad. Och så gjorde hon mål, säger förbundskaptenerna.

Och så har hon sina initialer.

Pia skrattar.

– Ja. Klart att hon ska göra målet.

Alla OS-lag är klara – så många plus får de

USA: Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Spelade final mot Tyskland (SheBelieves Cup) i natt svensk tid, laget man slog på väg mot världsmästartiteln i somras. Kommer spelet i närheten av klassen på Chrystal Dunns segermål mot Frankrike i samma cup så blir laget svårt att tas med i sommar. 

Tyskland: Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

En lagmaskin som aldrig, eller i alla fall sällan, sviktar. Det finns en vinnarkultur inbyggt i den tyska lagandan. Nadine Angerer har slutat men efter den match som Almuth Schult gjorde mot Frankrike i USA nyligen så verkar det inte råda målvaktsbrist.

Brasilien: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Hemmanationen har formats ytterligare ett år under förbundskapten Vadão och har stjärnspelare som Cristiane, Formiga, Andressinha och så förstås profilstarka Marta. Teknik och speed finns, kan det bli succé på sambamark? Extra plus för just hemmaplanen.

Frankrike: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Teknik, briljans, fysik, speed – de franska spelarna har allt. Åkte ur VM i fjol i det som kanske var mästerskapets bästa match (mot Tyskland). Ett minus dock: verkar aldrig kunna bli ett mästerskapslag.

Kanada: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Har genomgått en liten generationsväxling sedan VM. Ett fysiskt starkt lag som fick en stor kick av att ha VM på hemmaplan, men tappat lite i slagstyrka?

Sverige: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Bättre än i VM i somras, men långt från fläckfritt. I VM haltade försvarsspelet, i OS-kvalet satt det men då fungerade inte anfallsspelet. Tiden fram till OS blir viktig. Stjärnorna finns.

Kina: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

En injektion i VM i somras och vidare från kvalgruppen där världsmästarlaget från 2011 Japan inte gick vidare. Filosofen, fransmannen Bruno Bini, visar vägen för laget.

Australien: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Vann OS-kvalet före Kina. Andra olympiska spelet som landet deltar i, 2004 i Peking var förra gången. Har tagit kliv de senaste åren, spelade oavgjort mot Sverige i VM och slog nyligen Japan. Har speed på topp.

Nya Zeeland: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Har viss rutin från både OS och VM. Laget förlorade knappt mot Holland, som Sverige spelade 1–1 mot i går, i gruppspelet senast i VM. Rankat som nummer 16 i världen.

Colombia: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Laget med stjärnan Lady Andrade chockade Frankrike i sommarens VM. Gick till OS genom att vinna damernas Cópa America 2014. Rankat 25:a.

Sydafrika: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Banyana Banyana slog ut Nigeria i kvalet och reparerade därmed såren lite efter VM-missen i fjol. Avancemanget viktigt för damfotbollen i landet.

Zimbabwe: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Har tagit sig till OS genom ett berg-och-dalbane-kval. Får anses vara det svagaste laget som är är klart för turneringen i dagsläget. Plats 98:a på världsrankingen.

Sammanställning: Petra Thorén