Solbakkens oväntade svar: ”Står mellan Djurgården och Midtjylland...”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

KÖPENHAMN. Parken i Köpenhamn är utsåld.

FCK och Malmö FF gör upp om Europa League-avancemang – och titeln ”bäst i Norden”?

– Det är väl en kamp mellan Djurgården och Midtjylland, säger Ståle Solbakken.

Inför torsdagskvällens supermatch, med Skandinaviska mått mätt, har FC Köpenhamns profilstarke tränare Ståle Solbakken glimten i ögat kring betydelsen av kampen inför ett utsålt Parken med 37 000 åskådare.

Vid onsdagskvällens presskonferens inför drabbningen fick Solbakken flera frågor om matchens dignitet.

Laget som vinner är bäst i Norden?

– Just nu är det väl en kamp mellan Djurgården och Midtjylland…, säger Solbakken med ett smil innan han utvecklar:

– Jag är uppvuxen vid den svenska gränsen. Jag känner till alla de stora svenska lagen historiskt sett oavsett om det var IFK Göteborg eller Malmö FF. Det var stort när det spelade sina stormatcher i Europa på onsdagskvällarna. Deras pressfotboll som de stod för då gav väldigt goda resultat.

En match avgör inte

– Men, nej, jag kan inte säga att en match avgör vilket lag som är Nordens bästa. 

– Det är extra prestige, det är det. När gruppen lottades så hoppades både FCK och Malmö att båda lagen skulle ha chansen att gå vidare efter sista matchen. Så det här läget tror jag båda lagen hade tagit på förhand, säger Solbakken.

Eftersom Dynamo Kiev troligen vinner hemma mot Lugano krävs det seger för Malmö och oavgjort för FCK för lagen att gå vidare till Europa Leagueslutspelet.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

I torsdagens match saknar FCK avstängde nyckelspelaren, mittfältaren Carlos Zeka.

– Det vore naivt och dumt att säga att det inte skulle ha betydelse. Det är bara att se på hans lönecheck. Han är en av dem som ska bidra mest och det har han gjort. Han har haft en kanonsäsong, säger Solbakken som också hyllade Markus Rosenberg inför MFF-ikonens sista match i karriären:

– Det är en fantastiskt fotbollsspelare, med brett register, som jag upplevt både goda och sämre stunder med. En av de bättre var när vi i FCK slog ut honom när han spelade med Ajax. Bland de sämre är förlusterna som jag fick som tränare för Köln när han spelade i Werder Bremen. Det är en unik spelare som Malmö FF fick hem på ett liknande sätt som vi fick med Jesper Grönkjaer.

Hoppas inte på repris

– Nu får jag hoppas att avslutningen mot oss inte blir lika bra som den inför hemmapubliken...

Har du någonsin försökt värva Rosenberg?

– Nu ska jag vara försiktigt med vad jag säger... Rosenberg är nog inte intresserad av att veta att han har varit aktuell för FCK (skratt). Det vore illa av mig att ta upp nu.

– Men det vore surrealistiskt att säga att jag inte har snackat med hans agent, Martin Dahlin, några gånger. Det var när Rosenberg var i West Bromwich när han hade det lite tungt. Men jag har aldrig suttit ned med Markus själv och pratat. Det var bara en diskussion på agentnivå, säger Solbakken.

”Aldrig aktuellt”

När Malmö FF hade presskonferens en timme senare så bekräftade Markus Rosenberg själv Solbakkens version.

– Jag visste om att det fanns intresse från FCK när jag flyttade hem. Martin (Dahlin) sa det till mig och jag sa till honom att jag inte var intresserad. Jag var ganska tydlig med det, under alla år utomlands ville jag spela i de stora ligorna – men när jag väl skulle hem var det Malmö FF som gällde, säger Rosenberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.