AIK förlorade krismötet mot Östersund

Av: Erik Karlsson, Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

Halva allsvenskan är spelad och AIK ligger på kvalplats till superettan.

I dag förlorade man krismötet mot Östersund med 0–1.

– Det är extremt jobbigt, den här stressen. Den kommer från oss själva. Vi är trots allt människor. För hur mycket man än vill undvika det så ser vi ju tabellen, säger Per Karlsson.

Varken AIK eller Östersund hade tagit tre poäng på de senaste sex matcherna inför dagens krismöte.

Efter 90 minuter på Friends Arena är det i Solna krisen stannar kvar. Nya tränaren Bartosz Grzelak fick räkna hem sin tredje raka förlust på nya posten – mycket tack vare en ex-AIK:are.

För i första halvlek var det tidigare AIK-fostrade Nebiyou Perry som dominerade. Allra tydligast vid gästerna 1–0. Han dribblade bort Daniel Granli både en och två gånger på vänsterkanten innan han spelade till Ludvig Fritzson som satte 1–0 mellan benen på Haugaard i AIK-målet.

AIK förlorade krismötet mot Östersund.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
AIK förlorade krismötet mot Östersund.

”En jättebra halvlek”

AIK drabbades dessutom av två skador i första halvlek. Både Felix Michel och Henok Goitom klev av och ersattes av Enoch Kofi Adu och Kolbeinn Sightorsson.

– Jag ska försöka komma tillbaka till matchen i helgen, sa Goitom efteråt men lät inte så optimistisk.

Hemmalaget öppnade andra halvlek bra men anstormningen avtog och hemmalaget skapade bara ett enda farligt läge, Bilal Hussin med ett skott, i andra halvlek. Enklare blev det inte när Per Karlsson drog på sig en frilägesutvisning med knappa tio minuter kvar att spela.

Strax före slutsignal blev det rejält stökigt efter att även Noah Sonko Sundberg fått syna röda kortet för en eftersläng på Eric Kahl.

ÖFK:s första på åtta matcher

Förlusten är AIK:s åttonde i år och gör att laget nu ligger på 14:e plats i tabellen. Så många matcher har AIK inte förlorat på en hel säsong sedan 2014. Bartosz Grzelaks start som tränare kan inte räknas som något annat än en mardröm med en poäng av tolv möjliga mot på pappret överkomligt motstånd.

– Vi kan inte lägga oss ner och dö. Jag har inget att anmärka på spelarnas arbetsinsats. Vi kommer inte ge upp. Men resultatet är en stor besvikelse, säger Bartosz Grzelak.

Nabil Bahoui var tom efter matchen. Både på känslor och energi.

– Vi måste påminna varandra varför vi är i AIK. Vi är i AIK för att vi är bra spelare. Då får man bidra med det också. Men där tappar vi. Alla måste göra det de är bra på. Men vi tappar det just nu, säger han till Sportbladet.

I Dplay menade anfallaren att allt som behövs är en vinst.

– Så fort vi får en vinst så vänder det här, alla lag får passa på att njuta nu. När vi är tillbaka smäller det, det är därför de är så glada nu.

Hur skulle det vara att åka ur?

– Jag har aldrig ens tänkt på det, säger Bahoui.

”Situationen är allvarlig”

Henok Goitom menar att laget är väldigt krismedvetet.

– Vi har insett allvaret sedan länge. Det är inte först nu. Vi har möten här, möten där. Vi pratar med varandra. Det viktigaste är att vi inte får sluta tro på oss själva.

Hur allvarligt är läget?

– Situationen var allvarlig redan för några omgångar sedan. Skulle vi väntat länge, till typ 23:e omgången att förstå det, då hade det varit kört. Men vi får en snyting mot Mjällby, då blir det svårt. Sen förlorar vi i dag: det blir dubbelt så svårt.

Per Karlsson fyller i:

– Det värsta är att vi känner den här stressen utanför planen. Vi förstår att det är allvarligt men vi får inte till det. Det är extremt jobbigt, den här stressen. Den kommer från oss själva. Vi är trots allt människor. Hur mycket man än vill undvika det så ser vi ju tabellen. Men jag vill att folk ska vet att vi verkligen anstränger oss. Ingen fuskar.

Östersund klättrar med sin första seger på åtta matcher upp till tolfteplats i tabellen. Seger var också deras första mot AIK på nio försök.

– Jag är skitglad, jag ska inte ljuga, säger Nebiyou Perry.

Laddar Matchöversikt
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.