SvFF skickade upp straffen på läktaren

Brenning: Utmärkt tillfälle att visa att de menar vad de säger

Damerna bojkottar Fotbollsgalan och oavsett vad som egentligen sagts och gjorts bakom kulisserna imponerar inte SvFF-ordföranden Karl-Erik Nilssons respons.

Nu har fotbollsförbundet och dess främsta företrädare herrlandslaget ett utmärkt tillfälle att stå upp och göra en poäng. Gudarna vet att de skulle må bra av det.

Så varsågoda, Janne Andersson och Andreas Granqvist. Bollen ligger där på straffpunkten.

Vi vill tro att det här är ett missförstånd”. I en tid när en hel kvinnovärld ställt sig upp och krävt sin rätt är Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilssons första respons på damlandslagets besked att de kommer att bojkotta Fotbollsgalan inget som imponerar.

Kan knappast komma oväntat

För det kan ju knappast komma oväntat det här. Parterna har enligt Caroline Seger förhandlat i ett år. Ett år då de norska fotbollsherrarna dumpat sina landslagslöner för att få till en mer jämlik fördelning, då de danska damerna vägrat spela en VM-kvalmatch mot Sverige för att sätta press på sitt fotbollsförbund och då SvFF själva fått hård offentlig kritik för bristande arbete för jämställdhet och mot diskriminering.

Jesper Fundberg, idrotts- och maskulinitetsforskare, vittnade nyligen för Sportbladet om hur han i sitt arbete med SvFF upplevde en manlig kultur med beröringsskräck i frågorna kring jämställdhet. Hur han såg en skiljelinje mellan männen och kvinnorna där ”männen ville prioritera mångfaldsfrågor medan i stort sett alla kvinnor tyckte jämställdhetsfrågorna var de mest angelägna”.

När Fundberg inledde samarbetet med SvFF hade förbundet precis delat ut en bil till Anders Svensson och glömt Therese Sjögran. Sedan dess har de tvingats hantera allt ifrån kritik om reklamfilmer som stärker snarare än motverkar machokultur till höstens stora skandal då en före detta förbundsanställd avslöjade att hon fått penisbilder skickade till sig från tre tidigare landslagsspelare.

Jag har ingen insyn i vad damlandslaget nu kräver eller vad SvFF är beredda att erbjuda. Inte heller vad herrarna tjänar i jämförelse med damerna. Jag kan därför inte heller ha någon speciellt underbyggd åsikt kring vad som egentligen hade varit rättvist. Men vad jag vet är att Svenska fotbollförbundet kommer från en höst när kvinnor världen över visat hur framtiden måste se ut och SvFF bara lyckats bevisa att de fortfarande har en bra bit dit.

Mycket att vinna på att göra en poäng

I samband med förra landslagssamlingen i oktober fick herrlandslagets lagkapten Andreas Granqvist en fråga om även det svenska herrlandslaget var beredda att göra som det norska och ge upp lön för att jämna ut skillnaderna mot damerna. Jesper Fundberg var inte imponerad av hans svar.

– När den frågan skulle besvaras av Sveriges lagkapten var det inte aktuellt att diskutera det just nu i Sverige. Jag vet ju inte riktigt men man kan ju ana att resursfördelningen är till herrarnas fördel i dag. Varje händelse för sig som de här kan förklaras som enskild om man vill men sätter man ihop dem blir det ett mönster och där tror jag SvFF måste ta ett samlat grepp. Men då blir det också jobbigt.

Nu har Svenska fotbollförbundet ett nytt tillfälle att visa att de är beredda att påbörja det arbetet. Klockan 18:45 i kväll sätter sig Andreas Granqvist återigen på landslagspodiet och får då en alldeles utmärkt chans att visa var han och de svenska herrarna står i frågan. Bredvid honom kommer Janne Andersson sitta med makten att påverka hur svensk fotboll ska se på tjejer och killar.

Det är inte deras jobb att svara på de här frågorna just nu men SvFF skulle efter en höst med betungande rubriker ha mycket att vinna på att nu göra en poäng. Att visa att de faktiskt menar vad de säger när de lovar att de ska vara ”Nationalsporten för alla överallt” och ”motverka alla former av diskriminering samt gynna arbetet för jämställdhet och mångfald”.

Bollen ligger där på straffpunkten. Nu hoppas jag att Andreas Granqvist eller förbundskapten Janne Andersson kliver fram och sätter dit den.

Svensk fotboll behöver det efter att Karl-Erik Nilsson krutat upp den första straffsparken långt upp på läktaren.

Uppdatering 19:15:

Så hur gick det då? Svenska fotbollförbundet valde att helt stoppa Andreas Granqvist och Janne Andersson från att ta i frågan. Istället hanterade generalsekreterare Håkan Sjöstrand ärendet med kommentaren att ”man behöver inte spela för landslaget om man inte vill”.

Problemet är att den här frågan inte går att tiga ihjäl. Det här är en situation som kräver att SvFF visar var de står och vad de vill.

Det enda Sveriges största folkrörelse lyckades med på söndagen var att skicka tre straffar över mål. Frågan är hur många gånger damlandslaget orkar springa och hämta bollen igen?