Svensk elitdomare anhållen efter stort polistillslag

Misstänks för penningtvätt och grovt bedrägeri

Av: Anton Johansson, Moa Berander

Publicerad:
Uppdaterad:

Fem personer har anhållits i Västsverige misstänkta för grovt bedrägeri och penningtvätt, uppger GP.

Enligt uppgifter till Fotbollskanalen är en av de anhållna en allsvensk domare, som har dömt internationella matcher.

– Skulle det stämma, det som står och det som misstänks, så kommer vi såklart att agera direkt, säger domarbasen Stefan Johannesson.

På onsdagsmorgonen gjorde polisen ett stort tillslag mot flera platser i Västsverige.

Efter tillslaget anhölls fem personer i åldern 30–40 år, misstänkta för grovt bedrägeri och penningtvätt, uppger GP.

Polisen skriver följande om händelsen på sin hemsida:

"Polisen misstänker att huvudmannen kommit åt miljonbelopp genom att vilseleda företrädare för olika företag. Pengarna har därefter genom tusentals transaktioner tvättats via en rad inblandade personer."

Namn inom idrotten

Chefen för bedrägerisektionen vid polisregion Väst, Magnus Lindegren, har uttalat sig till GP:

– Den som vi benämner som huvudman är ett namn inom idrotten, bland annat inom fotbollen. Övriga fyra är på olika sätt kopplade till honom.

Lindegren säger också att det inte går att utesluta att det rör sig om matchfixning.

– Vi har ännu inte kommit så långt i utredningen. I det här fallet finns det inga misstankar om att personerna har anknytning till grov organiserad brottslighet. Men bedrägerier är annars en brottskategori av strategisk betydelse som ofta utnyttjas inom den organiserade kriminaliteten, säger han till tidningen.

”Kommer såklart agera”

Enligt Fotbollskanalen är en av de anhållna personerna en allsvensk domare.

Domarbasen Stefan Johannesson ser allvarligt på det hela, men vet ännu inte vem det rör sig om.

– Det är bara rykten som florerar. Innan någon från polisen eller förbundet som har kontakter med polisen säger att det är så är det ingenting att gå på liksom, säger han.

Så ni kan inte göra något nu?

– Vi gör ju på så sätt att vi förbereder. Skulle det stämma, det som står och det som misstänks, så kommer vi såklart att agera direkt.

Hur agerar man då?

– Vi kan inte göra något juridiskt på det sättet. Utan vi tar bara bort uppdragen, då är det inte lämpligt att döma i en förbundsserie. Visar det sig stämma och allting bekräftas av polis och inblandade så har personen inga uppdrag i vår serie. Då tar vi bort uppdragen helt enkelt.

Stal bakmaskin

Enligt Sportbladets uppgifter är den misstänkte domaren skuldsatt, och ska vara samma person som stal en bakmaskin från en Ica Maxi-butik tidigare i år. Då straffades han med böter på 12 000 kronor.

Hur gick snacket efter det?

– Nu har ju inte jag de uppgifterna som du har om att det är samma person. Men om vi tar den diskussionen så kom vi fram till – det är såklart inte okej någonstans – men han lämnade en förklaring som vi tyckte att ja, det kan väl hända att man glömmer något där under. Vi tog bort domaren och jag tror det var sex matcher personen fick vila. Sen så tyckte vi att den saken var utredd och då gick vi vidare, säger Stefan Johannesson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.