Efter omtalade talet – berättar om Brolin-kärleken

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Det började med den där frisparken.

Sedan dess har Bacary Cissé varit mer känd som Tomas Brolin.

Efter det omtalade tacktalet har Sportbladet pratat med Liverpoolstjärnan Sadio Manés närmaste man om idoldyrkan på avstånd och kärleken till Sveriges nummer elva.

– Tomas Brolin är den bästa spelaren genom tiderna, säger Senegals egen version.

Han ber om ursäkt för engelskan direkt. Men den språkliga barriären kan inte stå emot entusiasmen när Bacary Cissé får prata om Tomas Brolin.

– Han är min favorit! Så bra med bollen, smart på planen och spelförståelsen var fantastisk. Jag tycker Tomas Brolin är bästa spelaren genom tiderna, säger han.

Det var när en av världens bästa spelare just nu, Sadio Mané, tog emot priset som Afrikas bäste spelare som han tackade ”Tomas Brolin” och skapade förvirring. Sportbladet kunde senare berätta att det var hans vän och kommunikationsansvarige Bacary Cissé som avsågs.

”Gillad verkligen Klas Ingesson”

Men varför? Hur kommer det sig att en 40-årig man från Sengal fortfarande tilltalas med Tomas Brolin i ett tacktal i en tv-sänd gala.

– 1994 var jag 14 år och drömde om att bli journalist. Jag såg alla VM-matcher och skrev ner alla spelares namn. Då blev svenska laget och Tomas Brolin min favorit, säger Bacary Cissé som på uppstuds drömmer sig tillbaka till USA-sommaren.

– Roger Ljung, Ravelli, Roland Nilsson, Joachim Björklund... jag kan allt om det här laget. Jonas Thern! Han var kapten. Sedan Brolin, Dahlin och Andersson... och jag gillade verkligen Klas Ingesson.

Det avgörande ögonblicket som fick Bacary Cissé att vända bort blicken från Gheorghe Hagi, Romario och Hristo Stoichkov var den klassiska frisparksvarianten till 1–0 mot Rumänien.

– Efter han gjorde det målet var jag så väldigt, väldigt glad att jag inte ens kunde äta mat. Alla i skolan hemma i Niaguis kallade mig Tomas Brolin efter det.

Bacary Cissé växte upp och förverkligade sin dröm om att bli journalist och kombinerar sedan 2011 det med att vara kommunikationsansvarig för landets superstjärna Sadio Mané. Men kärleken till Brolin har inte försvunnit i takt med åldern.

– Varje gång jag spelar fotboll med vänner spelar jag med nummer elva på ryggen. Min mejl är Bacary11 och innan var mitt lösenord till och med Brolin och några andra siffror, skrattar han.

”Kunde inte välja”

Han säger att Sadio Mané inte känner till Tomas Brolin mer än genom Cissés egen utbildning där han visat bilder och berättat om sin idol. Men Mané kallar också sin närmaste man för Brolin på daglig basis.

– Vi har en whatsapp-grupp; jag, Sadio och hans agent Björn Bezemer. Där kallas Sadio för ”The big player”, Björn kallas för ”The grand agent” och jag kallas ”Tomas Brolin”.

Kärleken till Sverige ställdes på sin spets under VM 2002. Åttondelen mellan Senegal och Sverige tvingade Bacary Cissé att välja sida.

– Det var tufft för mig, jag kunde inte välja. Men till slut blev det Senegal.

– Men hade Tomas Brolin spelat hade Sverige vunnit!

En sak återstår dock. Att få träffa sin stora idol i verkliga livet.

– Jag var i Danmark och såg en träningsmatch mot Senegal. Det är det närmaste jag har varit Sverige och Tomas Brolin. Men om jag någon gång får chansen att träffa honom vore det väldigt trevligt, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.