Seger om reaktionerna från förbundet: ”Inte förvånad”

Uppdaterad 2017-11-21 | Publicerad 2017-11-20

Damlandslaget hotade att bojkotta Fotbollsgalan – något som väckte starka reaktioner från förbundet.

Det förvånar inte Caroline Seger som i efterhand menar att det var nödvändigt.

– Man känner att det krävdes den här grejen för att komma framåt, säger hon.

Det var dagen innan herrlandslagets avgörande playoffmöte med Italien som beskedet kom. Damlandslaget skulle bojkotta Fotbollsgalan som arrangeras den 20 november. Anledningen var att spelarna kände missnöje gentemot förhandlingarna med förbundet gällande spelaravtal.

Uttalandet, som kom från Caroline Seger, väckte starka reaktioner i förbundsled nere i Milano.

– I grund och botten så är min tro att genom strejk och hot hittar man inte långsiktiga lösningar. Jag tror på att försöka nå en överenskommelse i något så när samförstånd. Man får lägga prestige kring vad som är rätt och fel åt sidan, det viktigaste är att komma fram till något bra, sa generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Herrarnas landslagschef Lasse Richt gick ännu hårdare fram i sin kritik.

– Det är respektlöst från den som startat det här. Jag är upprörd. Att gå ut med det här dagen innan vår viktigaste match... Det är inte okej, sa Richt till Fotbollskanalen och fick medhåll av Sjöstrand.

”Går inte att ta upp gammalt groll”

I förra veckan kom man slutligen överens om ett nytt avtal och bojkotten avblåstes. Caroline Seger är nöjd med hur det hela slutade.

– Det känns otroligt bra efter allting som har hänt, säger hon.

Känns det som att man kan lägga det bakom sig nu?

– För mig personligen så tycker jag så. Det som har varit har varit och vi är överens nu, då går det inte att ta upp gammalt groll. Nu får vi gå vidare, en förhandling innebär ju nånstans att två parter ska komma överens. Det måste man acceptera. Vi är väldigt nöjda, det finns ingenting att klaga på eller något vi känner skulle vara annorlunda.

Caroline Seger medger att hon inte var förvånad över att beskedet väckte starka känslor.

– Jag hade nog blivit mer förvånad om reaktionerna från förbundet hade varit annorlunda. Någonstans så ifrågasätter man mycket av det som förbundet står för och förmedlar det utåt, så jag är inte förvånad, säger Seger.

– Det krävdes den här grejen för att komma framåt och det lyckades vi med. Man kan alltid säga om något är rätt eller fel eller om vi skulle ha gjort på något annat sätt i efterhand men nånstans kommer man till en punkt då man har testat allting. Efter ett års förhandlingar kändes det som rätt läge.

”En stolthet”

Känns det som att du banar vägen för kommande generationer?

– Ja, det är ju trots allt det äldre gardet som har suttit i förhandlingarna nu. Det är kanske inte vi som kommer få ta del av kakan lika mycket som nästa generation. Jag som fotbollsspelare känner att, om jag kan göra något bra och lyckas få igenom någon förändring då har jag gjort mitt när jag lägger av. Då kan jag känna en stolthet i det, att man har lagt ner det där extra arbetet. På samma sätt som jag känner stolthet gentemot tidigare generationer.

Hon betonar att det håller på att hända något i damfotbollsvärlden.

– Det är många som sätter ner foten, med all rätt. Det krävs hårda krav för att få igenom en förändring, så är det, säger Caroline Seger.