OBOS Damallsvenskan i fotboll

Allsvenskan återstartar – du kan stanna hemma

Serien mår utmärkt – den behöver ingen björntjänst

Av: 

Kristoffer Bergström

FOTBOLL

Har du länge blundat för damfotboll? Funderar du efter VM på att besöka en allsvensk arena som en solidaritetshandling?

Vet du, du kan skita i det.

Stanna hemma.

Det är inte synd om Caroline Seger. Det är inte synd om Nilla Fischer eller Madelen Janogy.

Jag skriver självklarheter, få hävdar motsatsen, men lagom till allsvenskans återstart behöver det påpekas. För VM-bronsmedaljörernas kamp för rättvisa är så tätt sammantvinnad med själva bollsparkandet att hjärnan lockas att ta genvägar.

Den rörelse som Seger företräder är nertryckt. Men det är inte av egennytta hon klagar. Hon mår bra.

Skanderade ”equal pay”

Uefa behandlar damfotbollen som skit. Fifa är etter värre. De nationella förbunden vägrar jämställa kvinnor och män, ibland med oförblommerad sexism, ibland med flortunna marknadsargument.

Det är vad alla protesterar emot. Det är skälet att publiken skanderade ”equal pay” när VM-pokalen skulle delas ut till USA. Ersättningsnivåer och kompensationsmodeller. Att unga tjejer undanskuffas och osynliggörs. Inte att ett klubblag ger Neymar tvåhundra gånger mer i lön än vad ett annat ger Rapinoe, det är en logisk följd av värdet på tv-avtal och tröjförsäljning.

I dag börjar allsvenskan om efter VM-uppehållet. För ett decennium sedan attraherade vår toppserie amerikanska och brasilianska världsartister, nu far de till Frankrike, Spanien, England och Tyskland. Inte ens svenskorna stannar när de blivit bra nog.

Det ekar lite tomt i klubbkassorna, men det betyder inte att serien lider.

Skulle du lida av det?

En poäng skiljer serieledaren från tabellfemman. De regerande mästarna Piteå kan ligga etta eller sjua när omgången är över. Allt är ovisst, allt är spännande, inga lag formerar sina elvor likadant, inga litar till samma styrkor.

Lika osynd är det om landslagsspelare som har hänfört miljontals tv-tittare men nu lunkar ut inför ett par hundra på Vittsjö IP och Tunavallen. Skulle de lida av det? Gå till dig själv: hade inte du älskat att få betalt för att kuska runt landet och lira boll på helgerna?

Jag vill med kraft markera mot bilden av damfotbollsspelare som lidande offer. Serien mår prima. Den fostrar nya stjärnor. Den är trivsam och spännande. Vi är många som njuter av att en sensommardag promenera bortåt arenan, sitta på läktare som inte domineras av unga män, sippa kaffe, kisa i solen, heja på vårt lag, slippa fyllskallar, smidigt komma hem efteråt.

463 personer på Kungsbacka–Kristianstad? Jag blir gärna den 464:e.

Samma lön som en lärare

En spelare i ett allsvenskt topplag tjänar runt 20 000 kronor i månaden. De högprofilerade kan i undantagsfall ha det dubbla medan en breddspelare på undre halvan i tabellen har någon tusing i ersättning. Ställt mot storlagen på kontinenten är det snålt, ställt mot ett bonkegäng i typ holländska ligan på herrsidan är det kaffepengar.

Sjukt?

Jag tycker att det låter sunt att ha ungefär samma lön som jämnåriga som går till kontoret, till biltvätten, till sjukhuset, till skolan. En damfotbollsspelare förutsätts ha en plan för framtiden, utbilda sig eller åtminstone tänka i banor av vad som skulle hända om korsbandet rök. Tillförlitliga undersökningar saknas, men de rapporter som finns tyder på att den mentala hälsan är godare hos dam- än herrspelare.

Vad som är sjukt?

Att herrfotbollen dukat under för vulgärkapitalismen och placerat VM på vintern i en semidiktatur. Att Messi och Modric anklagas för skattebrott och Ibrahimovic äger ett spelbolag. Att Ronaldo anklagas för våldtäkt. Att de stora herrklubbarna finansieras av skurkstater. Att en sorts människorov pågår på barn i tredje världen för att hitta nästa oslipade diamant. Våldet, spelberoendet, de uppgjorda matcherna.

Gör inte serien en björntjänst

I dag börjar allsvenskan om efter två månaders VM-uppehåll. På nära håll kan du se världens tredje bästa spelare, du kan mäta avståndet mellan dem och juniorerna som tar plats på samma plan. Du kan köpa en grillad hamburgare, en loka och lugnt återvända till din plats. Och jag lovar, lutar du dig fram efter slutsignalen kan du ofta byta ett par ord med kämparna.

Damallsvenskan behöver inte björntjänsten att du tycker synd om den. Kom om du gillar fotboll. Kom om du gillar spänning och skicklighet, svett och grisiga tacklingar. Kom och se Hurtig, Utland, Jalkerud, Hammarlund, Janogy, Blackstenius, Fischer.

Kom inte för att sporten skulle behöva dig. Den klarar sig utmärkt.

Spara sympatin till stackarna på herrsidan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Caroline Seger