AIK kan vara inblandat i penningtvätt

Publicerad 2013-07-17

Klubben ska ha skickat tillbaka pengar till ett konto i Luxemburg

Miljonsummorna AIK ska ha fått från Skyddsteknik kan handla om penningtvätt.

Hälften av pengarna gick till spelarköp – den andra hälften skickades aldrig som återbetalning till företaget.

Utan till ett annat konto i Luxemburg.

– Intressant att titta på ur ett penningtvättsperspektiv, säger Jochum Söderström, tidigare chef vid finanspolisen, till P4 Radio Stockholm.

AIK ska ha tagit emot miljonsummor som kommer från misstänkta bedrägerier.

Under sommaren och hösten 2009 – samma år AIK tog sitt senaste guld – hade klubben ett avtal med företaget Laccord, vars ägare står åtalad för ekonomisk brottslighet, som skulle finansiera ett av spelarköpen på fem miljoner kronor.

"Väldigt intressant att titta på"

Men i stället fick klubben tolv miljoner kronor som kom från säkerhetsföretaget Skyddsteknik, som dock AIK:s dåvarande vd, Annela Yderberg, starkt dementerade för Sportbladet.

Två miljoner kom senare, men den första transaktionen var på tio miljoner kronor, visar en verifikation från AIK:s bank, enligt P4 Radio Stockholm.

– Stora jämna belopp som på kort tid flyttas mellan konton är ju en klassisk transaktion som är väldigt intressant att titta på, säger förre chefen vid finanspolisen, Jochum Söderström, till P4 Radio Stockholm.

Misstänks handla om penningtvätt

Nu avslöjar radiokanalen vart pengarna sedan tagit vägen.

Efter spelaraffären på fem miljoner skickade AIK vidare de resterande pengarna – till Laccords konto i Luxemburg.

Det misstänks handla om ren penningtvätt.

– Pengarna borde gå tillbaka till bolaget och eftersom man har skickat fem miljoner för mycket vill bolaget sedan skicka pengar till Luxemburg till sitt konto.

– Det tycker jag verkar vara mycket märkligt och det skulle man behöva titta närmare på varför man valt att göra så och varför AIK har accepterat att skicka pengarna vidare, säger Söderström.

"Kriminella intresserar sig för idrottsföreningar"

Rikspolischefen var inne på samma spår när Sportbladet pratade med honom tidigare.

Han menade att bedrägeripengarna i AIK är ett tydligt exempel på hur kriminella intresserar sig för idrottsföreningar för att, exempelvis, syssla med penningtvätt.

– Ja. Så är det. Antalet kontantbranscher minskar. Och fotbollsklubbar som har mängder av olika transaktioner – spelarövergångar, matchkassor, kontanter, souvenirförsäljning etc. – är attraktiva för de som sysslar med ekobrottslighet, sa Eriksson då.

Följ ämnen i artikeln