Gefle är klart för superettan

Publicerad 2016-11-06

ÖSTERSUND/STOCKHOLM. Superettan väntar för Gefle.

Laget besegrade Östersund med hela 4-2 – men det räckte inte för att hänga kvar i allsvenskan.

– Det är otroligt surt just nu, säger Johan Oremo.

Gefle behövde vinna mot Östersund för att det allsvenska hoppet skulle leva. Samtidigt behövde Helsingborg förlorade mot Jönköpings Södra för att laget skulle undvika superettan. Oavgjort för HIF hade också kunnat räcka om Gefle vann mot Östersund med minst fyra mål.

Och det började bra. Jonas Lantto gav Gefle ledningen redan efter sex minuter. Fyra minuter senare ökade Johan Oremo på till 2-0.

Men ungefär samtidigt tog Helsingborg ledningen hemma mot Jönköping.

Östersund spelade upp sig efter Gefles drömstart och reduceringen kom i den 19:e minuten genom Alex Dyer.

Hemmalaget fortsatte att skapa farliga lägen, men det var Gefle som gjorde mål. Johan Bertilsson ökade på till 3-1 i den 63:e minuten.

I den 70:e satte Oremo sedan 4-1 och Gefle var bara ett mål ifrån den fyramålsseger som skulle bli avgörande om Helsingborg spelade oavgjort.

”Har gjort det vi kunnat”

Jönköpings Södra fick dock spela sista halvtimmen med en man mindre efter att Alex Portillo skallat Jordan Larsson. Med fem minuter kvar av matchen ökade förre Geflespelaren Mikael Dahlberg på till 2-0 för Helsingborg och det spelade ingen roll att Gefle vann med 4-2.

Trots att laget har gått obesegrade i de sju senaste matcherna får Gefle göra Falkenberg sällskap till superettan. Besvikelsen var stor i laget efter degraderingen Lantto kunde inte hålla tårarna borta.

– Det är nog första gången ett lag som inte förlorar någon av sina sju senaste matcher åker ur allsvenskan. Det är deppigt i omklädningsrummet nu, säger tränaren Thomas Andersson.
Kommer du fortsätta som tränare?

– Det vet jag inte.

Robin Nilsson:

– Det är tungt nu. Men vi kan inte begära mer av oss själva. Vi går ut där och vinner med 4-2.
Vad sa ni till varandra i omklädningsrummet?
– Vi kramade om varandra och sa: ”ett jävla bra försök, i alla fall”.