Frändén: ”PSG förlorade men tände hoppet om en ljus vår”

MADRID. Paris Saint-Germain åkte till Madrid och spelade säsongens bästa match och åkte därifrån med årets tyngsta resultat.

Det var en förlust som tände hoppet om en ljus vår i den franska huvudstaden.

Johanna Frändén

Det fanns egentligen bara ett alternativ för Laurent Blanc efter den håglösa 0–0-matchen på hemmaplan för två veckor sedan. Han var tvungen att skicka ut sin elva på Santiago Bernabéu utan fruktan i blick och med ett furiöst tempo framåt. Dels för att det är det enda sättet att såra Real Madrid, men framför allt för att matchen på Parc des Princes gjort PSG:s publik och hemlandets medier upprörda. Var det så här världens mest hårdsatsande fotbollslag vill visa upp sig när de har finbesök, med 90 minuter av avancerad antifotboll?

Cavani missade superchansen

Paris Saint-Germain hade gjort läxan och läst tidningarna och öppnade offensivt. Efter fem minuter hade de redan gjort en bättre match än hela förstamötet i Paris.

Efter 45 minuter hade de gjort årets starkaste insats. De hade ägt bollinnehavet och styrt tempot och trots Marco Verrattis tidiga skada hade de bestämt helt hur matchen skulle arta sig. Hemmalaget var blekt på gränsen till oigenkännligt. Cristiano Ronaldo såg ut att ha famlat runt i trollerilådan och fiskat upp osynlighetsmanteln, medan Zlatan Ibrahimovics första halvlek skickade vissa chockvågor till Danmark. Zlatan utmanade, sjönk hem, spelfördelade, sprang i djupled och höll sig framme på returer. Vill ni veta exakt hur nära han var att ge PSG ledningen kan ni fråga Keylor Navas stolpar (om de nu inte har tystnadsplikt).

Ibrahimovic hade 45 riktigt bra minuter på jobbet, en av de bättre halvlekarna de senaste åren, om man lägger motståndets dignitet i den andra vågskålen.

Men det var Real Madrid som var i ledning av två skäl:

Nacho, Europaomgångens minst sannolika målskytt, lurade bollen i nät efter en missbedömning av Paris Saint-Germains målvakt Kevin Trapp på hemmalagets första målchans.

Edinson Cavani, mannen som aldrig ska ha mer än 0.3 sekunder på sig att fatta beslut, kom ensam med Keylor Navas och hann tänka på att han måste boka tvättid, ringa sin mamma och betala räkningarna innan den där förargliga påminnelseavgiften på fem euro dyker upp. Sedan placerade han bollen en bra bit utanför mål i en spastisk rörelse som inte förtjänar att kallas skott.

Zlatan släppte frispark

Real Madrid kom ut med ny energi i andra halvlek, men det var egentligen bara första kvarten de brydde sig om att umgås med PSG:s brassebacklinje. Rafael Benitez valde att säkra och drog hem sina mannar på egen planhalva, där de slog sig ned och byggde bo den sista halvtimmen. Benitez kan ju inbilla sig att 1–0 är ett resultat att spela på när utmanaren om gruppsegern är på besök, men på Bernabéu-stadion hördes spridda burop som till slut bildade en liten kör mot slutet av andra halvlek. Realtränaren får tacka Keylor Navas ribba för att den tog hand om fenomenale hemvändaren Angel di Marías hårda skott i slutminuterna. Det var en sensationell frispark redan innan den var slagen eftersom Zlatan, betydligt mer diskret efter paus, släppt den ifrån sig frivilligt.

Real seglar mot gruppseger

Några minuter har gått efter slutsignalen på Santiago Bernabéu och bortasupportrarna sitter isolerade i sin kurva i väntan på att få ge sig av. De besjunger sitt lag trots förlusten, eftersom de äntligen fick se vad som finns i den parisiska kunskapsreserven.

Real Madrid seglar med vissa bekymmer vidare mot gruppsegern, PSG får ställa in siktet på en snårigare väg ut ur åttondelsfinalen. De bommade chansen att säkra enklare motstånd när utslagsfasen av Champions League tar vid, men de gjorde det genom att visa att vem som än kommer i deras väg har anledning att vara rädd.