Spelare vittnar om mobbning i AFC Eskilstuna

Tränaren anklagas: ”Du kom hit som ett socialfall”

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

Spelare i AFC Eskilstuna vittnar om mobbning och utfrysning.

– Du kom hit förra året som ett socialfall, ska tränaren Nemanja Miljanovic sagt till en spelare under ett möte.

En annan berättar hur han lånades ut till vad som påstås vara en samarbetsklubb – men tiden där blev rena mardrömmen.

– Var fan har jag hamnat? undrade spelaren.

AFC Eskilstuna är nykomling i årets allsvenska och kämpar just nu för ett nytt kontrakt. I våras nådde laget final i svenska cupen, den största framgången hittills för den nybildade föreningen. I finalen förlorade de mot BK Häcken med 3–0.

Samtidigt visar Sportbladets granskning att flera spelare i AFC berättar om kränkande behandling från tränarteamet och klubbledningen. Spelare som Sportbladet pratat med – men som vill vara anonyma – vittnar om mobbning och utfrysning.

Något som tillbakavisas av Nemanja Miljanovic.

– Det stämmer absolut inte. Det har uppstått diskussioner med spelare och vi har inte haft samma åsikter. Det är ganska normalt, säger han till Sportbladet.

Öppet kritiserad inför gruppen

Strax före avspark mot Djurgården i somras (1–1) kom tränaren Nemanja Miljanovic in i omklädningsrummet och kritiserade en spelare inför öppen ridå:

”Du drar ner stämningen. Vill du inte vara här kan du gå”, ska Miljanovic bland annat ha sagt för att kort därpå kalla spelarens pappa för ”en skitstövel”.

Nemanja Miljanovic
Foto: BJÖRN LINDAHL
Nemanja Miljanovic

Ett par dagar senare hölls ett möte mellan spelaren och Nemanja Miljanovic, hans två assisterande och klubbdirektören José Franco. De fyra ledarna ska i skarpa ordalag har kritiserat spelaren för hans ”attityd”.

Övergick i personangrepp

Men det stannade inte där utan mötet övergick i personangrepp, enligt uppgifter till Sportbladet.

– Jag har hjälpt dig mer än din pappa. Du kom hit förra året som ett socialfall, ska Nemanja Miljanovic ha sagt till spelaren.

När spelaren försökte värja sig mot det hårda tonläget ska Miljanovic ha sagt:

– Det spelar ingen roll om det är personangrepp.

Spelaren uppmanades därefter att lämna AFC med påståendet att ”sponsorer och banken” ville bli av med honom. Om han självmant lämnade klubben skulle AFC prata gott om honom för andra föreningar.

I kontakt med Spelarföreningen

– För att någon klubb ska ta dig. De kanske ringer mig och frågar hur du är? Jag har pratat bra om dig för två klubbar. Jag vet inte om jag kommer göra det mer, ska Nemanja Miljanovic ha sagt.

Spelaren har varit i kontakt med Spelarföreningen för att få hjälp och exakt vad som händer framöver är oklart då han är under kontrakt.

– Jag respekterar att en tränare satsar på andra spelare. Men då bör man föra en dialog om hur man går vidare på bästa möjliga sätt. Jag har fått utstå personangrepp, indirekta hot och provokationer för att jag ska lämna. Det har gått för långt, ingen människa förtjänar att bli behandlad på det sättet, säger spelaren till Sportbladet.

Foto: BJÖRN LINDAHL
AFC tränar på Tunavallen
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Han vänder sig starkt emot att han ”drar ner stämningen” i laget, och är mycket besviken över kommentaren om sin pappa.

– Nemanja har aldrig träffat min pappa så jag blev chockad över det, säger spelaren som menar han fick ett bra stöd av sina lagkamrater när han tog upp tränarens kommentar under ett spelarmöte:

– De har verkligen stöttat mig i det här.

En annan AFC-spelare berättar hur han i vintras plötsligt fick beskedet att han inte var välkommen på AFC:s träningsläger i Turkiet trots ett gällande flerårskontrakt.

Utlåningen blev en mardröm

– Du är den gamle sportchefens värvning, ska Nemanja Miljanovic motiverat petningen från träningslägret.

Spelaren kontaktade då Spelarföreningen, klubben backade och han kunde ansluta två dagar senare. Men när han väl kom till Turkiet fick han veta att han skulle åka vidare till en före detta Sovjetrepublik i stället.

– De sa att det var en samarbetsklubb och att om jag inte gick med på att bli utlånad skulle jag inte få vara med och träna med AFC ändå, berättar spelaren.

Men tiden i den utländska klubben blev en mardröm. Spelaren säger att han direkt tänkte ”Var fan har jag hamnat?”.

”Var fan har jag hamnat?”

– Tränaren kallade in mig på ett möte och sa att jag måste dela med mig av min lön till honom. Jag hade hög lön, tyckte han, och ville ha 200–300 dollar i månaden av mig. ”Du skojar? frågade jag. ”Nä, jag är seriös”, sa tränaren.

Då inte bara tränaren, utan också spelarna i laget, hade låga löner drygade de ut inkomsterna genom matchfixning, hävdar den utlånade AFC-spelaren.

– Inget lag kunde åka ur ligan så de bettade på sina egna matcher. Målvakten var ute och dribblade och sedan förlorade de med typ 5–0 i varenda match. Jag samt sex utländska spelare vägrade vara med på det och hamnade i frysboxen, säger spelaren.

Vid ett tillfälle blev spelaren vittne till hur tränaren slängde in en lagkamrat i väggen och gav honom en lavett för att denne hade hälsat glatt på en städerska. Till slut ringde spelaren AFC för att vädja om hjälp att ta sig hem

En samarbetsklubb till AFC

– ”Mance” (Nemanja Miljanovic) sa att det är klubbens samarbetsklubb, och Alex Ryssholm (AFC:s ordförande) gick i god för klubben. AFC har försökt skicka fler spelare dit, säger spelaren.

Foto: Per Karlsson/TT
Alexander Ryssholm och Nemanja Miljanovic.

När spelaren till slut lyckades återvända till Sverige gick han miste om lönen för maj månad som låneklubben skulle betalat ut. Hans plats i omklädningsrummet i AFC hade tagits bort trots att han hade lång tid kvar på kontraktet.

– Ingen av tränarna eller någon i ledningen hälsade mig välkommen tillbaka. Jag fick inte ens träningskläder. De gjorde allt för att frysa ut mig, säger spelaren som tog hjälp av både Spelarföreningen och fackförbundet Unionen.

I dag har han på egen hand hittat en annan klubb. Han försöker finna glädjen i fotbollen igen, men är besviken på AFC.

– Som spelare ska vi vara föredömen utåt, vi arbetar mot mobbning i samhället, och sedan går det till så här i en allsvensk klubb? För mig är det viktigaste att sanningen kommer fram. AFC har en tränare som sitter på tre olika positioner – i styrelsen, som sportchef och som tränare – och kan därmed utöva en stor makt mot oss, säger spelaren.

Dålig arbetsmiljö överlag

En tredje spelare Sportbladet pratar med beskriver en generellt dålig arbetsmiljö, men vill inte ge konkreta exempel då han i så fall riskerar att kunna identifieras av klubben.

– Tränaren har ingen taktik och träningarna är dåliga. Han skapar problem för oss och det är många som inte är nöjda, säger spelaren som hoppas på att bli såld så snart som möjligt:

– Bara då kan jag bli lycklig igen, säger han.

En fjärde spelare har inte drabbats personligen, men tycker att tränarstabens agerande i AFC inte liknar något han upplevt i tidigare klubbar:

– Jag har reagerat på hur spelare blivit påhoppade på en väldigt personlig nivå framför övriga gruppen. Det är en sorts utpressning när de vill ha i väg folk från klubben. Det sker väldigt oprofessionellt, säger spelaren och fortsätter:

”Mentalt nedtryckta”

– Det är flera spelare som blivit mentalt nedtryckta. Jag upplever det som stötande hur tränarstaben hanterar situationen med en del spelare.

Har AFC satt i system att behandla spelare dåligt för att få dem att avsluta sina kontrakt?
– Ja precis. Och det är egentligen inget unikt i fotbollsklubbar, men på andra ställen sker det mer ärligt. Här görs det genom personliga påhopp för att trycka ner människor och det finns inget professionellt med det. Det är för mig ofattbart att det kan förekomma på en sådan här hög nivå.

Foto: Per Karlsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nemanja Miljanovic

Vad skapar det för stämning i gruppen och laget när en del behandlas så här?
– Det blir en trång stämning, ungefär som när du inte vågar säga ifrån och yttra dig. Folk pratar fortfarande med varandra, men det blir ju att man inte nämner vissa saker för man vet att de kan spridas vidare till tränarstaben. Det känns som att de får reda på allting och rätt vad det är sitter man själv på ett möte och blir utpressad.

Att det är känsligt att tala om arbetsmiljön i AFC bekräftas av en femte spelare som också vill vara anonym och är väldigt försiktig med vad han säger:

– Jag har själv inte blivit utsatt, men jag har sett saker som inte borde vara okej. Men vad är över gränsen och vad är inte över gränsen? De saker jag har hört om har inte varit okej.

Skiljer det sig från andra klubbar? Är det annan attityd mot spelarna i AFC jämfört med vad du upplevt tidigare?

– Ja, det skiljer sig. Det är mycket som är nytt i mina ögon, men mer vill jag inte säga just nu.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.