Andersson: ”Jag tycker det är olyckligt”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Anel Ahmedhodzic valde Bosniens landslag framför Sverige.

Nu ska fotbollförbundet lyfta frågan internationellt.

– Diskussionen ska definitivt upp på bordet, säger förbundskapten Janne Andersson.

Under sommaren var det länge ovisst vilket landslag Malmö FF:s Anel Ahmedhodzic, 21, skulle representera. Sverige eller Bosnien.

Mittbacken togs också ut i förbundskapten Janne Anderssons bruttotrupp inför Sveriges Nations League-matcher mot Frankrike och Portugal i början av september.

”Tycker det är olyckligt”

När den slutgiltiga truppen till nästkommande landslagssamling så presenterades var Ahmedhodzics namn aldrig aktuellt.

Ahmedhodzic.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Ahmedhodzic.

Han hade redan bestämt sig för att representera Bosnien.

– Det har jag full respekt för, sedan tycker jag att det är olyckligt. Jag hade gärna velat att han skulle välja Sverige och jag tycker att vi har visat att vi vill satsa på honom. Vi har haft kontakt med honom och jag har förklarat var jag står, däremot har jag inte lovat honom något för det kan man inte göra, säger Andersson.

”Vill väcka frågan”

Ahmedhodzic var i vintras uttagen till den klassiska januariturnén, och gjorde också ett framträdande i den svenska landslagströjan.

Men eftersom matcherna under turnén inte är några tävlingsmatcher räcker inte en sådan match för att ”låsa” en spelare till ett landslag.

Svenska fotbollförbundet ska nu lyfta frågan om spelare som byter landslag internationellt.

– Man kan tro att det bara är vi som drabbas, men så är det inte. Vi vill väcka frågan internationellt för det måste vara fler som tänker som vi. Man kan diskutera ekonomisk kompensation och man kan diskutera när man ska välja, om det kanske ska ske när man är yngre och inte när man kliver in i A-landslaget.

Vad tycker du, ska man välja i yngre ålder?

– Att man ska begära att man ska välja när man börjar med landslagsverksamhet runt 15–16 år tycker jag inte, men när man är myndig kan jag tycka att man kanske ska kunna välja. Men det är att föregå diskussioner, men att diskussionen ska upp på bordet det ska den definitivt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.