Kujovic: ”Som att säga hur det känns att få barn”

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter två mål i hemmapremiären mot Helsingborg har Emir Kujovic på allvar blivit en joker för Djurgården i guldstriden.

Anfallaren själv lovar att han har mer att ge.

– Jag vet att jag kan prestera ännu bättre och jag hoppas kunna visa det, säger stjärnan.

När Emir Kujovic nätade mot Helsingborg var det hans första mål på nästan två år. Åtta minuter senare gjorde han sitt andra och sköt segern till Djurgården i första matchen inför sina nya fans. 

Hemmapremiären hade inte kunnat bli mycket bättre, inte ens i Kujovics egen fantasi. 

– Helt ärligt, som alltid när jag spelat målar jag upp bilder av hur jag vill att det ska gå och det var ungefär så som det gick. Men det tar inte bort känslan från hur det känns. Det är den känslan som motivera mig och driver mig till att spela fotboll. Det är den känslan jag älskar och det är bara att göra sitt bästa så att den kommer så ofta som möjligt. 

Hur skulle du beskriva den känslan?

– Det går inte. Det är som att säga hur det känns att få barn, eller vinna SM-guld, eller vara skyttekung. Det är glädje och lycka. Sen är just de här två målen lite förlösande med tanke på att jag inte spelat på länge och med tanke på att det var min första match på hemmaplan.

”En pjäs i den cirkusen”

Efter första målet sprang Kujovic ut till fansen, satte handen bakom örat och tog in jublet från hemmasupportrarna.

– Fansen var riktigt grymma. Jag har varit imponerad av dem de här matcherna. De är riktigt, riktigt bra. Jag ville höra ännu mer – här har ni målet, nu vill jag höra mer. Det var inget jag tänkte på att jag skulle göra, men det är det här med känslorna. När man gör viktiga eller speciella mål kanske det bli lite målgester. Det var inte bara den, det var något hopp och lite ja... det är inget jag planerar.

Kujovic lämnade IFK Norrköping för belgiska Gent sommaren 2016 efter att ha vunnit den allsvenska skytteligan året innan. Väl på plats i Belgien började problemen direkt.

– Det var bara fel från början. Det är en lång historia, men för att göra den kort, vissa ville ha mig där och andra inte. Jag är en central anfallare, men jag fick inte konkurrera där utan fick spela ytter. Det var en massa andra grejer också. Där och då kändes det rätt att gå dit, men när jag väl kom dit var det på ett helt annat sätt, säger Kujovic och fortsätter: 

– Det är bara att kolla på hur många spelare den klubben har tagit in varje fönster. Det är en massa spelare som de bara kastar till höger och vänster. Det är inga pengar för dem. Jag var en pjäs i den cirkusen.

”Var inte roligt”

Kujovic är långt ifrån den enda som har haft problem att etablera sig i den belgiska ligan som brukar liknas vid ett slukhål för svenska spelare. 

– Jag kan bara tala mig för själv, men det var en konstig miljö. Allt från att jag inte tror att tränaren ville ha mig till den transfercirkusen där man köper så många spelare varje fönster och mer eller mindre kastar någon ett halvår senare. Det kändes inte som att jag fick någon chans och det hände många andra också under tiden jag var där. Jag antar att de är så för de andra också, även om jag inte vet exakt alla fall av de svenska spelarna som inte har lyckats där.

Kujovic lämnade Gent för Fortuna Düsseldorf. Det blev inte mycket speltid där heller under två säsonger, men tiden i Tyskland var ändå en betydligt mer positiv upplevelse för 31-åringen. 

– Det är klart att det inte var roligt, men det var ganska klart och tydligt vad tränaren ville och hur han resonerade andra året. Jag tog beslutet att stanna och vänta på min chans, men vi gjorde ett jättebra år så den kom aldrig. Hade jag varit yngre hade jag nog varit mer frustrerad. Jag har ändå fru och barn så man har mer två roller nu, det handlar inte bara om fotboll längre och det har varit viktigt för mig att inte ta med jobbet hem.

”Stänger aldrig dörren för landslaget”

Hade du erbjudanden från andra svenska klubbar när du valde Djurgården? 

– Det fanns lite intresserade klubbar, det fanns det. Men jag kände tidigt att jag ville till Djurgården. Jag träffade dem tidigt i juni och det var då mitt intresse väcktes på allvar. Sedan drog det ut på tiden lite och under den tiden kom det lite andra alternativ, både i Sverige, Skandinavien, i Europa och utanför Europa. 

Vill du ut utomlands igen eller kommer du att stanna i Sverige nu? 

– Så långt har jag inte tänkt. Men ju äldre man blir desto mer kräsen blir man. I så fall ska det vara något väldigt bra. Min tanke är att jag är här nu och jag vill börja spela igen och få tillbaka glädjen av att spela matcher, som jag inte har haft på ett tag.

Kujovic blev uttagen i landslaget 2015 och var med i EM-truppen året senare, men flytten till Belgien blev också slutet för tiden i landslaget. I alla fall fram till nu. 

– Så länge man spelar stänger man aldrig dörren för landslaget, i alla fall inte från min sida. Men det har inte varit aktuellt, jag har inte tänkt på det alls eftersom jag inte har spelat. Det är klart att man inte är där då och just nu tänker jag bara på att komma in i det här, hjälpa Djurgården och sen är allt annat bara en bonus. 

Har du någon kontakt med Janne (Andersson)? 

– Vi har inte hörts eller träffats eller något. Då när jag spelade i Belgien var jag uttagen i början, sedan hade vi lite kontakt och han ville kolla läget, men inte sedan dess.

”Har inte varit orolig”

Trots målsuccén senast känner Kujovic fortfarande att han har en bit kvar innan han är tillbaka på allvar. Men han vet att han snart är där.

– Jag har inte varit orolig. Jag vet mina kvalitéer och har ganska starkt självförtroende. Sedan får man respektera och acceptera att det tar tid, men det känns som att jag har tagit steg varje vecka och varje match. Jag är på väg att komma dit. 

Känns det som att du fått lite arbetsro nu efter målen? 

– Det är klart, det hjälper ju till nu. Det är alltid så när man kommer till ett nytt lag som anfallare med den historiken som jag har, man döms efter antal mål man gör. Det är inget nytt för mig, men det är klart att det är skönt att man har gjort de målen nu så att man inte behöver tänka på det. Men jag slår mig inte ner och blir nöjd bara för det. Jag vet att jag kan presentera ännu bättre och hoppas kunna visa det också.

Emir Kujovic frälste Djurgården mot Helsingborg.
Foto: TT
Emir Kujovic frälste Djurgården mot Helsingborg.
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.