Division 3-spelare EM:s mest hyllade

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Nordirländaren ett världsfenomen

PARIS. Det som skulle bli Zlatan, Ronaldo, och Pogbas EM har blivit något helt annat.

När åttondelsfinalerna inleds talar alla om två andra spelare.

Nu möts Wales superstjärna Gareth Bale och bänkspelaren i Nordirland som fortfarande inte rört bollen.

Det var här på Parc des Princes i Paris som Zlatan Ibrahimovic upprörde en hel nation, blev karikatyr på bästa sändningstid och till och med förändrade det franska språket. Det var också här det var tänkt att han skulle vara för att ta avsked av både Frankrike och sin landslagskarriär när EM nu börjar på allvar.

Men Zlatan är inte här. Det är istället Europamästerskapens två mest lysande stjärnor.

Spelar i tredjeligan

Den ene heter Gareth Bale, är historiens dyraste fotbollsspelare och har under EM bevisat att han nu är redo att ta över världsfotbollen. Den andre heter Will Grigg, är 24 år och har aldrig spelat högre än tredjedivisionsfotboll.

Nu möts de: Superstjärnan Gareth Bale och antihjälten Will Grigg – om nu den senare skulle få spela vilket får anses som extremt osannolikt. För efter tre omgångar har Grigg fortfarande inte rört bollen i EM men är trots det turneringens störste profil och mest omsjungne spelare.

Ingen som följt EM:s inledande omgångar kan ha undgått att höra orden ”Will Grigg's on fire, your defence is terrified” sjungas till melodin från italienska Galas kultlåt ”Freed from Desire” från 1997. För även om Zara Larsson sjöng in EM så är det inget snack om vilken sång som kommer rama in sammanfattningen.

2012 var det faktiskt fotbollsklubbens Stevenages fans som började besjunga yttern Luke Freeman med samma melodi och under säsongen har den även hörts från Newcastle Uniteds supportrar med anfallaren Alexander Mitrovics namn i refrängen. Men det var längre ner i seriesystemet den i våras verkligen tog fäste.

Rusat på hitlistorna

När Wigan Athletic firade uppflyttningen från tredjedivisionen League One samlades spelarna för det obligatoriska segerfotot framför fransen. Men efter att supportrarna börjat nynna på en bekant melodi hoppade plötsligt alla spelare istället med i ramsan som dånade bakom dem. Efter matchen fortsatte fansen ut på staden och stoppade trafiken till samma taktfasta toner.

˝Will Grigg's on fire, your defence is terrified, Will Grigg's on fire...”

Will Grigg hade då vunnit skytteligan på 25 ligamål och varit en stor anledning till seriesegern – något inbitne supportern Sean Kennedy tyckte motiverade en hyllningssång. Snurrandes på en kontorsstol i sitt eget vardagsrum med den blåvitrandiga matchtröjan på sig sjöng Kennedy in en anspråkslös video som blev en omedelbar succé.

Efter att Kennedy i maj laddat upp filmen på sig själv på Youtube gick det snabbt. Sången spreds som en epidemi över Storbritannien där snart även bortalagens spelare stämde in i ramsan om den tidigare osjungne hjälten och i Belfast tvingades brandkåren till och med ta emot samtal från lustiga, men inte helt smarta, supportrar med falsklarm gällande den stekhete avbytaren. När Grigg sedan blev uttagen i Nordirlands trupp till Europamästerskapen gick inte heller Europa säkert för viruset.

Brittiska elektroduon Blonde släppte en cover på låten som rusat upp på de brittiska hitlistorna och under EM har den inte bara dominerat arenorna under Nordirlands matcher utan också torgen på mer eller mindre alla EM-orter.

Hummels: Vill ha hans tröja

För det är inte längre bara Wigans och Nordirlands supportrar som sjunger sången. Numera skrålar även alla nordirländarnas EM-motståndare om Will Grigg. De polska fansen gjorde det på gatorna i Nice innan 1-0-segern och när Tyskland vann gruppavslutningen mot Nordirland med samma siffror i Paris stämde de tyska supportrarna i med ”Will Grigg's on fire, our defence is terrified”. Detta till stor glädje även för de tyska spelarna på planen.

– Jag älskar verkligen sången och jag skulle vilja svara ja på frågan, att vårt försvar är rädda, men jag kan tyvärr inte det. Jag känner till fenomenet väl och allt som hänt – till och med samtalet till räddningstjänsten – och jag gillar verkligen sådana här historier. Jag kommer fråga om jag får hans tröja efter matchen men jag tror att flera av mina lagkamrater tänkt samma sak. Jag hoppas att han inte gör mål mot oss men jag är en stor beundrare av honom och hans historia, sa den tyske försvarsstjärnan Mats Hummels innan mötet.

När vi nu sitter här på Parc des Princes och ska kicka igång EM:s avgörande skede är det bara konstatera att det inte är Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic eller ens Gareth Bale som är turneringens med hyllade spelare. Det är 24-årige Will Grigg från Wigan Athletic som fortfarande inte spelat en enda minut för sitt Nordirland.

Inför åttondelsfinalen mot Wales fick också Nordirlands manager Michael O'Neill frågan vem som egentligen gjort störst avtryck under EM: Superhjälten Gareth Bale eller antihjälten Will Grigg.

– Will Grigg har definitivt gjort ett stort avtryck på den här turneringen. Det är kul att vi i dag, dag 14 av EM, kan konstatera att han fortfarande är ”on fire”. Ingen har lyckats släcka honom än.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.