Har lurat sig hela vägen till toppen

Publicerad 2015-10-06

Svenske landslagschefen ovetande: Vet inte om de har det

Wales och Rumänien har ett ben i VM efter att ha överlistat Fifas rankningssystem.

Bredvid står Sverige med en närmast omöjlig kvalgrupp och ser på.

– Jag vet inte om de har en aktiv strategi eller inte, det får du säga, säger landslagchef Lars Richt om nationernas succétaktik.

TV: Bank: ”Totalt sinnessjukt”

(Se nya avsnittet av Sportbladets Tó Madeira)

2011 var Sverige rankat som 18:e nation i världen, Rumänien var 57:a och Wales listades som 177:e nation i världen. Bara fem europeiska nationer ansågs sämre än Wales när Färöarna redan passerat och lilla Liechtenstein jagade intensivt för att även de gå om walesarna.

Drömlottning till VM

I dag är Rumänien rankat 13 i världen. Wales är åtta. Det innebar att nationerna toppseedades i det nyligen dragna VM-kvalet och nu har en motorväg framför sig till mästerskapet.

Sverige är 45:a på den senaste världsrankningen och seedades i den tredje gruppen till VM-kvalet. Ett öde som nu gör att både Holland och Frankrike står emellan Sverige och mästerskapet i Ryssland. Wales värsta utmanare är Österrike och Serbien. Rumäniens Danmark och Polen.

En slump? Knappast. Tur? Inte alls. En enorm sportslig framgång? Nej, inte det heller. Det handlar om en utarbetad strategi som lurat systemet.

– Vi brukade ha spelare i Europas största lag. Nu åker våra lag ut ur de europeiska cuperna tidigare än under de senaste elva åren och våra spelare är inte i de starkaste ligorna, utom några truppspelare i de mindre klubbarna. Vi är inte sjunde bäst i världen, som Rumäniens coach Anghel Iordanescu villigt erkände för The Guardian när nationen nyligen låg ännu högre på rankingen.

Rådet: Spela inga träningsmatcher

Trots det har Rumänien redan ett ben i VM för första gången sedan 1998. Hemligheten är de konsulter som hjälpt förbundet att lura hela fotbollssystemet.

– Jag var väldigt intresserad av hur Fifa räknade fram sin ranking. För oss har det varit väldigt viktigt, säger förbundets president Razvan Burleanu till AP.

Råden de fick var framförallt två: Gå (om det är möjligt) obesegrade genom kvalspelen och spela inga träningslandskamper.

Sedan juli 2014 har Rumänien spelat en enda officiell träningslandskamp, en 2-0-seger mot Danmark i november 2014, och tre inofficiella. Wales har inte spelat någon landskamp alls. Anledningen är att träningslandskamperna i praktiken spär ut din rankningspoäng eftersom de värderas lägre och hela systemet i slutändan ändå bygger på poängsnitt per spelad match.

Som exempel så spelade Polen 0-0 i en träningsmatch mot Grekland innan VM-kvallottningen – en match som skickade ned dem i seedningsgrupp tre. Hade de inte spelat matchen alls hade de varit seedade som tvåa.

”Vikten att få spela är viktigare”

Sverige har, under perioden då Wales och Rumänien tillsammans spelat en enda träningslandskamp, gjort fem officiella träningslandskamper.

– Vi är angelägna om att spela så mycket träningslandskamper som möjligt. Det är för oss det viktigaste. Den inställningen har vi haft sedan flera år. Det går säkert att ha en annan strategi bara för att få bättre ranking. Men bästa sättet för att få en bra ranking är att vinna matcher, säger landslagschef Lars Richt.

En sanning med modifikation då även en seger i praktiken kan innebära sämre ranking om det spär ut dina poäng från mer värdefulla matcher.

– Det är helt riktigt att träningslandskamperna inte ger lika mycket poäng men fortfarande: Vikten av att låta våra spelare få fler landskamper är viktigare, säger Richt.

Sverige använder inte heller de konsulter till exempel Rumänien så framgångsrikt nyttjat. En gång har Sverige av rankingskäl omvandlat en officiell landskamp till inofficiell (mot Finland i januari) men succénationernas strategi är inte något förbundet uppmärksammat.

– Jag vet inte om de har en aktiv strategi eller inte, det får du säga. Jag vet i alla fall inte om de har en aktiv strategi eller inte.

Hur viktig är rankingen?

– Om du tittar på hur vi blev lottade under VM-kvalet så är det klart att det är viktigt att få slippa de allra bästa. Så det är klart det är viktigt. För slutspel är det viktigaste, men inte på bekostnad av att vi slutar spela fotboll.