Får ingen Fifa-bonus – Fischer rasande

Av: Frida Fagerlund

Publicerad:
Uppdaterad:

VIBORG. Att Sveriges herrlandslag blev klara för VM gav cirka 80 miljoner kronor i ersättning.

Vad damlandslaget får efter sin lyckade kvalificering? Ingenting alls.

– Rent krasst tycker jag att det är förjävligt, säger Nilla Fischer.

– Vi är i VM och klart som fan vi vill spela men inte till vilka förutsättningar som helst, säger Kosovare Asllani.

Herrarnas VM-succé i Ryssland blev en miljonsuccé för SvFF.

Inte nog med att man fick omkring 80 miljoner kronor bara för att ta sig till VM, Fifa betalade ut ytterligare 35 miljoner kronor för att Blågult tog sig till åttondelsfinal, sedan 35 miljoner till för att de nådde kvartsfinalen.

I damfotbollen ser det inte likadant ut.

Ingen Fifa-bonus

Där betalar Fifa inte ut några bonuspengar alls för de lag som tar sig till VM. Bonuspengar betalas bara ut om man avancerar från gruppspelet i själva mästerskapet.

– Numera så är det ändå så pass mycket pengar att vi brukar gå ”break even” om vi tar oss vidare från gruppspelet, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors till Sportbladet.

Så ni går inte med förlust?

– Nej, det kommer vi nog inte göra. Det skulle förvåna mig. Vi klarade precis ”break even” på förra VM-slutspelet så det hoppas jag att vi gör den här gången också.

Det hade väl trots allt känts bättre med större ersättning?

– Precis, så är det. Jag både hoppas och tror att man höjer ersättningsnivån på det här VM-slutspelet så att det blir ännu bättre förutsättningar.

Asllani: ”Är katastrofalt”

Nilla Fischer och Kosovare Asllani har långa landslagskarriärer i ryggen. De har båda tröttnat på situationen och Fifas agerande kring det finansiella.

– Rent krasst tycker jag att det är förjävligt, säger Fischer.

– Fifa uttalar sig ofta om att de satsar på damfotbollen och tycker den är bra. Men de visar ju ingenting genom att ge oss noll kronor. Så jag tycker det är en besvikelse, det är fan pinsamt.

Asllani öppnar även för att spelarna kommer ta i med hårdhandskarna än mer för att få en reaktion.

– Man måste agera om man ska få resultat, för Fifa verkar inte vilja ge oss det självmant. Vi är i VM och klart som fan vi vill spela men inte till vilka förutsättningar som helst, säger Kosovare Asllani.

– Det är pinsamt hur de fördelar det, de går väl till och med plus. Tar alla rättighetspengar, medan vi inte får någonting. Speciellt klubbarna, det är katastrofalt. Det måste uppmärksammas. Som sagt, vi har makten. Vill man att någonting ska förändras så har vi chans att göra det nu.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.