Tysk premiärseger inför 73 000

Publicerad 2011-06-26

Värdnationen besegrade Kanada med 2-1

För första gången på åtta månader släppte Tyskland in ett mål.

Trots det blev det en tämligen enkel seger för värdnationen i VM-premiären mot Kanada.

– Fansen var underbara, säger coachen Silvia Neid.

Statistiken talade sannerligen inte för Kanada.

Regerande världsmästaren Tyskland hade inte förlorat en VM-match sedan 1999 och inte heller släppt in ett mål på åtta månader.

Dessutom kom spelarna supertaggade till premiärdrabbningen på Olympiastadion i Berlin som sågs av 73 000 åskådare.

Och redan från start visade tyskorna klassen. I tionde minuten nickade Kerstin Garefrekes in ett inlägg. Strax före halvtid ökade Tyskland på ledningen när Celia Okoyino Da Mbabi sprang sig fri på en långboll och rullade in 2-0.

Frisparkskanon av Sinclair

I det läget var det inte många som trodde att Kanada skulle kunna hota Tyskland, som har tagit två raka VM-guld och fem raka EM-guld.

Men i 82:a minuten blev det ändå lite nerv. En perfekt slagen frispark av Christine Sinclair gick rakt upp i krysset och publiken dämpades något under matchens slutminuter.

– Fansen var underbara. Folk hade nog känslan att det kunde bli jämnt och de stod verkligen bakom oss, säger Tysklands coach Silvia Neid.

Spelade med bruten näsa

Sinclairs kanonträff imponerade på många – särskilt eftersom hon spelade största delen av andra halvlek med bruten näsa.

– Läkarna berättade att hennes näsa var bruten men hon bad mig att få spela. Jag frågade om det var farligt men Christine är en smart spelare, hon vet vad hon kan göra och vad hon inte kan göra, säger Kanadas förbundskapten Carolina Morace.

Christine Sinclair hade också en farlig målchans i matchinledningen, men den gången sköt hon över.

– Om hon hade satt den första chansen också hade vi kanske haft ett annat resultat, men jag är nöjd ändå, säger Morace.

I och med Sinclairs fullträff är alltså värdlandets VM-nolla sprucken.

Vid VM för fyra år sedan var det inte något lag som överhuvudtaget lyckades göra mål på tyskorna.