Sveriges långa väg till EM i Frankrike

Publicerad 2015-11-17

Dokument: Från dånet på Ernst Happel-stadion till magiska kvällen på Parken

KÖPENHAMN. Svenska laget målade in sig i ett hörn.

Zlatan Ibrahimovic tog sitt landslag i handen och ledde det rätt.

I går kväll sköt han Sverige till EM i Frankrike.

Och som han gjorde det.

Läktarna börjar tömmas på Parken, men de svenska spelarna dröjer sig kvar framför sin fina klack.

De tackar, de glider på knä, Mikael Lustig skickar upp en tröja till fansen. Zlatan Ibrahimovic hoppar som ett barn.

Han sa inför playoffspelet att han skulle ta pressen. Han inte bara tog den utan bar sitt lag på sina axlar.

Efter slutsignal rusar alla spelare och kramar sin lagkapten. Förbundskapten Erik Hamrén söker sin hjälte i mängden. Han lägger händerna på hans kinder, ger honom en puss.

Kvalresan har varit svår, det har stormar och skakat men Erik Hamrén har trott på sitt lag.

EM i Frankrike är inte längre en dröm.

Här är den långa berättelsen om hur Sverige överlevde en mardröm och vände en trend.

Wien, 7 september 2014

– Ni är de stora favoriterna!

Erik Hamrén har knappt hunnit avsluta sitt utspel när reaktionerna bubblar upp i lokalen.

Österrikiska journalister skrattar. Är det ett taktiskt drag?

De får aldrig veta, men i nästa andetag lär Erik Hamrén dem det svenska uttrycket "grädde på moset". Grädden är Zlatan Ibrahimovic.

När presskonferensen senare övergår till svenska får förbundskaptenen frågor om sin plan, skulle han medvetet sätta all press på Österrike inför EM-kvalets premiärmatch? Erik Hamrén skakar försiktigt på huvudet.

– Jag är väl bedömd som en dålig taktiker så det är inget taktiskt. Men herregud, de vann här senast, de är väldigt starka här, vi i Sverige har aldrig vunnit här, de har hemmaplan och allt. Jag tror att vi har stora möjligheter att vinna här, men jag tycker att de är favoriter, säger han.

Stämningen inne på Ernst-Happel-stadion är öronbedövande. Premiären bara minuter bort och och på läktaren 48 500 vilt flaggviftande österrikiska fans. Men i havet av röd-vita vimplar en gul ström.

Erik Hamrén har fått frångå sitt förstaval med Nabil Bahoui, som fått problem med ljumskarna. Erkan Zengin tar plats till vänster i den nygamla 4-5-1-uppställningen.

Det är han som står för den snabba repliken på Österrikes tidiga straffmål. Ett skott med högern blir poängen som Sverige fick med sig hem även om Erkan själv prickar ribban tio minuter efter kvitteringsmålet.

I den mixade zonen efter matchen är svenskarna mest nöjda. Lagkapten Zlatan Ibrahimovic kommer i träningskläder och ställer sig stabilt bredvid Bayern München-spelaren David Alabas exklusiva nitryggsäck som lämnats på golvet.

– Jag tror det var en viktig poäng i dag. Gruppen är svår, det är en öppen grupp. Det är vi, Österrike och Ryssland som fajtas. Montenegro kan vara med och störa de här lagen. Varje poäng vi tar är viktig, säger lagkapten Zlatan Ibrahimovic som gjorde sin 100:e landskamp.

En stund senare lämnar spelarbussen arenan. På vägen ut kör de förbi samlingsplatsen för det svenska tv-teamet. Förre landslagsstjärnan Anders Svensson, som gjort sin första match som expertkommentator, sneglar upp mot bussen. Johan Elmander vinkar. Kort efter drar Andreas Granqvist väg ett sms: Kom till hotellet, Anders! Anders Svensson ler.

Erik Hamrén syns inte till bakom de tonade rutorna.

En månad senare är landslaget samlat i Stockholm. Fabio Capellos Ryssland är på besök och ytterligare ett tufft möte väntar. 

Erik Hamrén inleder samlingen med att påpeka den korta vilan mellan första och andra matchen. Han gillar inte Uefas upplägg. Matchen mot Ryssland spelas nämligen redan på torsdag och för första gången blir det bara två dagars vila mellan två tävlingslandskamper eftersom matchen mot Liechtenstein avgörs redan på söndag.

– Man kan tycka att det är lika för alla lag, men så är det inte. I Ryssland ställde de in sitt ligaspel i helgen och samlades redan i lördags. Så de har fått fler träningar än vad vi får. De har en stor, stor fördel, säger Hamrén som fortsätter att peka på villkoren till Sportbladet efter presskonferensen:

– Vi har orättvisa villkor i höst också. Då möter vi Ryssland och Österrike (5 respektive 8 september) under samma samling, de på papperet två tuffaste matcherna och de har helt annat motstånd i sin andra match.

Zlatan Ibrahimovic har kommit till samlingen med en skadad häl. Utan spel i PSG de senaste veckorna gör han ett tappert försök för att komma igång, men skadan ger inte med sig.

Anfallsstjärnan ser matchen från bänken. Sverige inleder piggt, men får ingen utdelning och efter tio minuter prickskjuter Aleksandr Kokorin vid Andreas Isakssons vänstra stolpe. Bollen går mellan benen på mittbacken Mikael Antonsson och ställer Isaksson som förväntar sig att det ska vara stängt där i tunneln. Gratischansen några minuter senare, straffen som Jimmy Durmaz får billigt, missar Sebastian Larsson och det dröjer till andra halvlek innan Sverige via Ola Toivonen kan kvittera.

Med lagets tydliga refenspunkt (Zlatan) på bänken är det svårt att finna en struktur i spelet och det är Ryssland som håller i taktpinnen. Tempot sjunker, Sverige med det.

Erik Hamrén sätter sig efter matchen, ändå ganska belåten med vissa delar i spelet, vid podiet på Friends Arena.

– Jag är väldigt nöjd med vår attityd, vår moral, säger han.

Ett par dagar senare, samma kväll som Ryssland oväntat tappat poäng borta mot Moldavien, nöter Sverige ganska väntat ner Liechtenstein. Mål av Erkan Zengin och Jimmy Durmaz.

Efter Erkans ledningsmål springer han och Jimmy Durmaz hand i hand mot bänken för att fira med skadade Zlatan Ibrahimovic.

Lagkaptenen ger sina vänner och medspelare en bamsekram.

Vi vet inte om det är gulligt eller löjligt. Förbundskapten Erik Hamrén står en liten bit bort och ser glädjescenen.

– Zlatan sa före matchen att både Erkan och jag skulle göra mål och man måste göra som chefen säger, menar Jimmy Durmaz lite senare och påpekar:

– Vi ville dela med oss av glädjen och samla Z--kedjan...

Under veckorna som följer besöker Zlatan Ibrahimovic i hemlighet Sverige för att få sin häl undersökt. Landslagets läkare Leif Swärd har under den förra samlingen upptäckt en mörk fläck på en av röntgenplåtarna, vätska. Diagnosen från svensk håll innebär att PSG-stjärnan kan få rätt behandling, men det finns ett stort hysh-hysh. Ingen skugga ska falla över det medicinska teamet i Paris Saint Germain. Ordet felbehandlad andas, men sägs inte.

Till matchen mot borta Montenegro i Podgorica är den svenska stjärnan med igen även om PSG uttryckt en viss tveksamhet kring hans möjligheter till deltagande.

Han nickar ner inspelet som Kim Källström måttar utmärkt. Bollen rensas på väg fram mot Erkan Zengin, landar åter hos lagkaptenen som kan ge Sverige ett tidigt ledningsmål.

Sverige har kontroll på matchen, men ledningen är bräcklig. En Zlatan-frispark i den 73:e minuten går i stolpen och sex minuter senare stupar Vladimir Jovovic på Oscar Wendts ben. Straff och kvitterat, Andreas Isakssons dystra straffacit håller i sig. På stopptid får Albin Ekal en fin volleyträff men domaren William Collum tycker att anfallaren Isaac Kiese Thelin screenat för brutalt och målet döms bort.

Erik Hamrén är besviken efteråt. En förlorad poäng, tre av höstens matcher som slutar oavgjort.

– I dag är jag grymt besviken på ett oavgjort resultat, säger Erik Hamrén.

Efter matchen åker laget till Frankrike för en träningslandskamp. När Erik Hamrén på en balkong i Marseille summerar hösten 2014 för Svenska fotbollförbundet låter det så här:

– Vi har inte förlorat en tävlingsmatch. Jag tycker vi har gjort en okej start på VM-kvalet. Hade vi vunnit matchen i Montenegro, vi var ett stolpskott i från eller ett domslut ifrån att vinna. Hade vi vunnit hade vi fått en bra start på EM-kvalet, nu är den okej. Vi har en tuff uppgift inför att ta oss till EM, men det är möjligt.

Stockholm, mars 2015

EM-kvalet 2015 inleds med en stabil bortaseger över Moldavien. Zlatan Ibrahimovic gör båda målen. Det första på ett sätt som bara Zlatan kan. Målvakten Ilie Cebanu ska slå upp bollen, men skjuter den rakt på Zlatans panna. Perfekt nick.

– Vi gör det väldigt bra i dag. Det enda som är lite synd är att vi inte gör fler mål. Vi borde dödat matchen tidigare, säger Kim Källström till Kanal 5 efter matchen.

Mittbacken Erik Johansson imponerar i sin tävlingsdebut, men chansen att spela honom tillsammans med Andreas Granqvist i junimatchen spricker när "Granen" får sitt andra gula kort och visas ut.

EM-kvalmatchen följs av mötet mot Iran på Friends. En vänskapslandskamp som i backspegeln senare mest biter sig kvar för det politiska resonemang som omgav matchen.

När Sportbladet frågar förbundskaptenen på första presskonferensen inför matchen om hans känslor kring att möta ett politiskt laddat land hänvisar han till Fotbollförbundets styrelse.

– Vi har sagt det tidigare att det är inte jag som sköter politiken i förbundet utan det gör styrelsen och jag tittar på det fotbollsmässiga, svarade Erik Hamrén.

Både Sportbladet, Expressen och Fotbollskanalen riktar kritik mot Hamrén för att han duckar på frågan och inte tagit chansen att ge sin åsikt, något som de svenska spelarna gjorde på en pressträff någon dag senare.

Kritiken får Fotbollförbundet att agera. Ordförande Karl-Erik Nilsson tar intiativ till en intervju med Sportbladet, vilket är mycket ovanligt. 

– Det blev en orättvis hantering av Erik. Man klistrar på Erik värderingar som är så långt från honom. Vi tycker att det är ojuste för Erik har följt den princip vi har, säger Karl-Erik Nilsson.

I juni möter Sverige Montenegro på hemmaplan. Laget har laddat med seger i träningsmatchen mot Norge.

Mittbacksproblematiken gnager i Erik Hamrén. Vem ska ersätta avstängde Andreas Granqvist? Till slut väljer Hamrén orutinerade Alexander Milosevic före Premier League-vane Jonas Olsson.

– Den största och svåraste fundering jag haft under mina år som förbundskapten, säger Erik Hamrén.

Matchen, den vinner Sverige med 3-1. Större dramatik blir det efter segern. Då brister det mellan TV 4:s expert Olof Lundh och förbundskapten Erik Hamrén. Frågan som får Erik Hamrén att bli upprörd handlar om varför spelarna inte gjorde som de hade bestämt.

– Varför de inte gör som jag säger? Det är för att det är fotboll. Vi skulle inte behöva sitta här annars.

– Varför gör inte dina barn som du säger? undrar Hamrén.

– Det är en annan fråga, säger Lundh.

– Det är det fan inte, svarar Hamrén.

– Jämför du mina barn med dina spelare som är du snett ute. 

Efter ordväxlingen förklarar Erik Hamrén:

– Det var en av de märkligaste frågorna jag har fått. Det är fotboll det handlar om, motståndare det handlar om och en kvalmatch det handlar om. Ibland får man det inte att fungera som man önskar. Det var inget konstigt.

Moskva, september 2015

Svenska landslaget tränar på den enorma arenan i Moskva. Förspelet har ännu en gång handlat om Olof Lundh. Den här gången efter Zlatan Ibrahimovics "det blir en extra kick är du får ont i magen"- attack på journalisten.

Samtidigt utspelar sig ett okänt drama. Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand har en brusten blindtarm och lider av stora smärtor under de spända dagarna i Moskva.

Spelarna vet inte så mycket och behåller fokus på matchen. I det ryska lägret råder en hoppfullhet. Fabio Capello har tvingats lämna, Leonid Slutsjik, CSKA Moskvas tränare har kallats in för att rädda laget.

Två dagar före matchen blir tre svenska fans knivskurna när de är ute i Moskva.

När matchen ska spelas är de med i den svenska supportermatchen till arenan. 

Där uteblir den förväntade ryska anstormningen, men Sverige inleder ändå osäkert.

Sverige äter sig trevande in i matchen men det är Ryssland som har övertaget och gör det första - och matchens enda - mål. Artem Dzjuba prickar 1-0, som håller hela vägen för Ryssland trots att Sverige kommer igång i andra halvlek och Emil Forsberg har en superchans.

Mitt i matchen drabbas Sverige dessutom av ett bakslag. Zlatan Ibrahimovic tvingas byta. Alla tror att han drabbats av en skada under matchen men Sportbladet får på kvällen veta att PSG-stjärnan drabbades av en liten sträckning redan i ligamatchen mot Monaco helgen före. Känningen har mörkats under veckan inför ödesmatchen.

Efter matchen får Hamrén kritik från både experter och fans för att laget blev allt för defensivt och passivt i sitt 4-5-1 och Ibrahimovic alldeles för isolerad längst fram.

Men dagen efter matchen, när Hamrén haft individuella matcher med alla spelare som spelade och sett om matchen, ångrar han inget taktisk.

– Vi borde ha varit mer aggressiva än vi var, säger han på en presskonferens.

Var det något taktiskt som gjorde er passiva?

– Nej, hade vi spelat 4-4-2 och det hade sett ut som det gjorde hade det säkert varit fel på taktiken då också. Själva organisationen i siffror har mindre betydelse. Det är uppträdandet i det som inte stämmer.

Några dagar senare kommer ett självsäkert Österrike till Stockholm för att säkra EM-platsen. Ett sargat Sverige har slickat såren efter motgången i Moskva och spelarna vet att det är seger som krävs.

Det spricker nio minuter in i matchen. Kim Källström är sen in på Zlatko Januzovic. Straffen sätter David Alaba. Han sätter också agendan för kvällen.

Ett långt inkast - ett vapen som svenskarna så väl kände till – leder till 0-2 och efter det tappar svenskarna både tron och engagemanget.

Österrike vinner med 4-1 och firar avancemanget inför besvikna svenska spelare.

Det svenska landslaget är kritiserat och tron på EM i Frankrike sviktar.

Har Sverige ens något där att göra?

Oktobersamlingen inleds stabilt. Sverige vinner över Liechtenstein med 2-0, men samtidigt går övriga lagens resultat åt allt annat håll än svenskt.

Även hemma mot Moldavien blir det seger med 2-0 men på läktarna på Friends buar publiken och Erik Hamrén är hårt ansatt i media och spelarna får tuff kritik.

Det blåser riktigt snålt kring landslaget med den ena negativa rubriken efter den andra och spelarna medger att det känns.

– Vi är bara människor. Klart vi påverkas. Det är ju helt uppenbart. Vi kan inte avskärma oss från allting. Det finns två sidor: innanför och utanför gruppen. Det viktig är att vi är positiva. Skulle vi följa det ni skriver är det bättre att inte åka hem till Sverige, säger Kim Källström.

– Det är svårt att undgå, vi är ju inte helt blåsta. Även om man inte lusläser så ser man vad ni skriver och det är inte mycket positivt. Men det är okej, det får det vara, säger Sebastian Larsson.

Ryssland tar andraplatsen och Sverige står efter en stormig höst inför ett playoff. 

Det blir en nitlott, Danmark väntar.

Friends Arena 14 november

Det finns inför det avgörande playoff-spelet en beslutsamhet. Ett par veckor före samlingen stämmer landslagsledningen av med några kända fotbollsprofiler: hur skulle det landa om landslaget avstår Fotbollsgalan?

Svenska fotbollförbundet arrangerar galan och vill ha sina stjärnor på plats, men nu kommer de sportsliga värdena före. Det ligger 25-30 miljoner och en fotbolls-sommar i potten.

Zlatan Ibrahimovic tar sin Guldboll nummer tio. Men det är när han får priset som bäste anfallsspelare som Melwin Löwdahl, åtta år, sätter ord på vad ett helt svenskt folk känner. Danmark väntar. "Sumpa inte det här" säger Melwin.

Beslutsamheten finns extra tydligt hos Erik Hamrén inför första matchen. Han är besviken på att Morten Olsen, hans danska kollega, via media får veta svenska startelvan efter varje stängd träning och på lördagen släpper han den inte officiellt på dagen som normalt utan väntar till 90 minuter före match.

Här ska inga fördelar ges.

Kvällen före matchen drabbas Frankrike och Paris av flera terrorattacker. Oskyldiga personer dödas och en terrorist försöker ta sig in på Stade de France där Frankrike möter Tyskland.

Flera av de svenska spelarna nås av rapporterna på kvällen. De, som alla, berörs.

PSG-spelaren och Parisbon Zlatan Ibrahimovic är en av flera som visar sitt stöd på sociala medier.

Erik Hamrén vaknar med känslan av att fotboll inte är viktigt samma dag som Sverige ska spela den första av två matcher i ett avgörande playoff. Men känslan förändras. Fotbollen är stark och den är viktig. Matchen ska ha sin gång, terroristerna ska inte vinna.

Spelarna samlar sig även om det är svårt. Och på planen inleder Sverige övertygande. De pusselbitar som saknats under hösten faller på plats och Sverige gör både ett mål - Emil Forsberg efter distinkt inspel av Mikael Lustig och sen gör Zlatan Ibrahimovic mål på straff. 

Det finns fler målchanser, men så plötsligt mattas de högt pressande hårt löpande svenskarna.

Ett tidigt byte på skadade Mikael Antonsson gör att Erik Hamrén vill avvakta lite trots att hostande Zlatan Ibrahimovic knappt kan andas. Jimmy Durmaz är också slut och han är inte ensam.

Danska laget gör offensiva byten och matchbilden förändras.

Ett övertag, en hörna, en missad markering av Martin Olsson och Nicolai Jörgensen kan reducera. 2-0 blir 2-1.

Men Erik Hamrén pekar på trenderna: Sverige som har haft svårt att slå Danmark vinner matchen och Zlatan som har haft svårt att göra mål mot Danmark sätter sin straff.

Köpenhamn, 17 november 

De danska fansen sjunger in matchen och välkomnar sitt lag till Parken.

Sebastian Larsson sätter standarden på den svenska attityden när han öppnar matchen med en löpning på 60 meter.

Danmark gör det på sitt sätt. Inom loppet av sju minuter har danskarna fixat två hörnor. Varje gång jublar publiken vilt, medvetna om att det var på en hörna som Danmark fick målet i Stockholm.

Och den andra blir riktigt farlig. Nicolai Jörgensen kommer först på bollen, Oscar Lewicki hänger inte med i markering. Bollen seglar in mot mål, men Kim Källström är där och får en fot på bollen och styr den i ribban.

Sverige överlever en tunnel och ett avslut av Yussuf Poulsen innan Zlatan Ibrahimovic gör kvällen i Parken till sin kväll. 

I den 19:e Sverige minuten får en hörna via Emil Forsberg. Zlatan Ibrahimovic drar sig mot första ytan och serven in från Kim Källström är väldigt speciell. Låg, studsande men landar förstås där den ska på Zlatans fot. Sverige tar ledningen och lagkaptenen samlar sitt lag efter firandet.

Nu hörs den svenska klacken för första gången på riktigt.

I den 24:e minuten etablerar Sverige anfallspel på riktigt första gången och tre minuter senare får Zlatan Ibrahimovic skottläge men Kasper Schmeichel tar och returen viner förbi en framrusande Marcus Berg.

I den 40:e minuten drar Sebastian Larsson i väg en kross. Zlatan sätter upp speed, suger in bollen och slår in den framför mål där Daniel Agger rensar - strax ovanför egna målets ribba.

"Köpenhamn, det är våran stad" sjunger den svenska klacken som har segervittring.

Danmark har inte givit upp och tendensen är densamma som i Stockholm. De svenska spelarna mattas. I en tilltrasslad situation hamnar bollen hos Christian Eriksen som drar till för allt vad han har. Men Sebastian Larsson och Andreas Isaksson lyckas rensa.

Men i den 76:e minuten avgörs allt. Zlatan Ibrahimovic skruvar frisparken förbi muren och in i krysset.

Så vackert, så magiskt.

Efter målet rusar han mot den svenska bänken, faller på knä och glider mot Erik Hamrén.

Blicken där säger allt.

Danmark vänder till 2-2 men det var redan försent.

Zlatan Ibrahimovic leder sitt lag till EM och Erik Hamrén får föra Sverige till ett nytt EM.