Göteborg upp i topp i damallsvenskan

Thomas Eriksson/TT

Publicerad 2020-10-03

Jakten på guldet i damallsvenskan blir högdramatisk.

Med en 2–0-seger borta mot Umeå har Göteborg nu tagit över serieledningen efter att Rosengård kryssat mot Linköping.

Inför slutspurten leder Göteborg serien med en poäng.

Formmässigt är laget också på uppgående och tog nu sin fjärde raka trepoängare utan att släppa in något mål bakåt. Rosengård däremot har bara tagit två poäng på sina två senaste matcher.

Som väntat tog de nya serieledarna ett bastant grepp om spelet direkt från start. Umeå är ett mittenlag, styrkta av sin 0-0-match på bortaplan mot Rosengård senast. Hemmalaget har ett tryggt försvarsspel och spelade sig säkert ur de flesta svåra situationerna man hamnade i inledningsvis.

Men ett misstag i den elfte matchminuten gav Göteborg en gratischans. Det var en missad bakåtpassning som snappades upp på mittplanen och gav Rebecka Blomqvist ett friläge som hon inte missade. Blomqvists målform är på topp och hon har nu gjort tre mål på de två senaste matcherna, nio totalt i damallsvenskan.

Julia Zigiotti Olme och Filippa Angeldahl

Efter Göteborgs 1–0-mål flyttade Umeå upp spelet utan att för den sakens skull kunna skapa särskilt mycket framåt.

Tendensen var densamma även i den andra halvleken. Göteborg behöll sitt grepp om spelet utan att komma till några riktiga målchanser. Mängder av hörnor resulterade inte i några farligheter.

Å andra sidan var det viktigast att inte släppa till något bakåt och det lyckades man bra med. Umeå hade stora svårigheter att flytta upp spelet.

Med 20 minuter kvar att spela gjorde Göteborgs landslagsstjärna Stina Blackstenius entré. Efter en dryg månads skadefrånvaro är Blackstenius nu återställd från sin lårskada, såg spelsugen ut och fixade i den 89:e minuten en tveksamt dömd straff som Filippa Angeldal säkert satte i nät till 2–0.

Kampen om guldet och kronprinsessan Victorias pokal ser ut att bli dramatisk ända till slutet.

Härnäst möter Göteborg bottenlaget Uppsala på hemmaplan nästa helg. Rosengård tar sig an Kristianstad i ett Skånederby.