Christiansen med rekordkort byte i MFF

Publicerad 2022-03-05

MALMÖ. Minut 63: Anders Christiansen hoppar in för MFF i gruppfinalen i cupen mot Värnamo.

Minut 67: Anders Christiansen kliver av med känning i ljumsken.

Men Malmö gick ändå till kvartsfinal.

– AC är en spelare för Saint Tropez, sol och Marbella, inte det här vädret. Nej, jag skojade bara, säger tränaren Milos Milojevic efter matchen.

Efter två raka segrar mot division ett-motstånd (Gais och Ängelholm) räckte det med kryss i gruppfinalen mot allsvenska nykomlingen IFK Värnamo för att Malmö FF skulle undvika fjolårets cupfiasko och gå vidare till kvartsfinal.

Senast mot Ängelholm inledde Malmö med en trevande första halvlek. Men efter att låtit Värnamo känna på bollen den första kvarten i kväll inför ett utsålt Malmö IP skruvade de allsvenska mästarna upp tempot och tio minuter senare kom belöningen.

Födelsedagsbarnet slog till igen

Eric Larsson slog in ett inlägg från höger och på det dök förstås MFF:s målmaskin i cupen upp.

Veljko Birmancevic, som för övrigt fyllde 24 år i dag, mötte perfekt från cirka sex meter och nickade distinkt och via studs in 1–0. Det var serbens femte mål på vinterns tre cupmatcher.

MFF fortsatte dominera matchen och i den 35:e minuten var det dags igen. Martin Olsson kom runt på vänsterkanten nere vid kortlinjen slog in bollen lågt framför mål där Sebastian Nanasi vinklade vidare den vid främre stolpen och centralt kunde Jo Inge Berget, en meter mållinjen, enkelt slå in 2–0 i det tomma målet.

Utbytt efter fyra minuter

MFF kom till spel utan sin långtidsskadade trio Ola Toivonen, Oscar Lewicki och Jonas Knudsen. Dessutom var Adi Nalic avstängd och Sören Rieks småskadad.

Lagkaptenen Anders Christiansen började på bänken efter att inte tränat mycket i veckan på grund av lättare sjukdom i familjen.

Men i den 63:e minuten byttes mittfältaren in mot Sebastian Nanasi.

Det blev dock ett rekordkort inhopp för Christiansen.

Storstjärnan tog sig för ljumsken redan efter första meningen, signalerade för byte och i den 67:e minuten klev han av i det mycket kylslagna vädret.

– AC är en spelare för Saint Tropez, sol och Marbella, inte det här vädret. Nej, jag skojade bara. Det är sådant som kan hända under den här delen av säsongen, säger MFF-tränaren Milos Milojevic efter matchen.

”Händer en gång på hundra”

Dansken fick förstås replikera på Saint Tropez-”utspelet”.

– Jag har alltid sagt att klubben ska sälja mig till ett varmare klimat. Nej, men det här är väl något som händer en gång på hundra när man byts in i den här kylan och inte är riktigt varm. Det är lite otur.

Något som oroar dig?

– Nej, jag ser det bara som otur. Det viktigaste var att vi vann i dag, gick vidare och spelade bra, speciellt i första halvlek.

Kort efter Christansens byte var Birmancevic nära att göra 3–0 på ett friläge men via Värnamo-keepern Pilip Vaitsiakhovichs fot tog avslutet i stolpen. Annars spelade bortalaget upp sig efter paus och var inte alls lika tillbakapressade som i första halvek.

Matchen slutade 2–0 och MFF är alltså vidare som gruppvinnare med full pott till kvartsfinalerna i cupen som lottas på måndag.

MFF har inte vunnit svenska cupen sedan 1989.