Lagerbäcks stöd till sin svenska kollega: ”Jag tror på honom”

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

OSLO. Lars Lagerbäck har tagit del av debatten kring Emil Forsberg.

Norges förbundskapten tror att turbulensen kan svetsa samman det svenska laget och han litar fullt på det svar Janne Andersson givit i frågan.

– Jag tror inget annat än vad jag hört att Janne har sagt, säger Lars Lagerbäck.

Det norska landslaget har precis landat och tagit ny sats efter matchen mot Spanien, som innebar en knapp förlust med 1-2.

Lars Lagerbäck har fått kritik kring spelarbyten och satt ner foten i frågan men det är långt från den debatt som rasar kring det svenska landslaget.

Först lämnade Victor Nilsson Lindelöf återbud av privata skäl men enligt Fotbollskanalen var en orsak också Janne Anderssons petning av mittbackens nära vän John Guidetti. Uppgifter som dementerades av landslagsledningen.

Sen kunde Sportbladet avslöja att Emil Forsberg skulle lämna den svenska landslagstruppen efter segern över Rumänien. 

Det gjorde han, men landslagets ledning dementerade starkt att det var i vredesmod som Sportbladet uppgivit utan enbart på grund av en skadekänning.

– Uppenbarligen vill någon eller några röra till det. Men jag kan inte spekulera kring de uppgifter ni journalister får. Men jag tycker att det är tråkigt så klart. Det är klart att det stör och tar energi, sa Sveriges förbundskapten Janne Andersson igår.

Foto: Trond Reidar Teigen / TT NYHETSBYRÅN

”Jag känner honom”

Lars Lagerbäck arbetade i den svenska landslagsledningen som bollplank till Janne Andersson innan han tog över Norge.

Han har förstås följt debatten och tror att det kan ta energi från gruppen, men samtidigt svetsa samman det svenska laget.

Han litar fullständigt på Janne Anderssons information kring Emil Forsberg.

– Jag tror inte det påverkar dem så mycket. Leif...eller Leif, jag ska inte prata om hans far... Emil lämnade truppen på grund av en skada, säger Lars Lagerbäck och fortsätter:

– Janne har tydliggjort att han lämnar på grund av skada.  Jag tror honom, jag känner honom. Det är inte bra att ha skador, men jag tror inte att det påverkar gruppen. Det är en sammansvetsad grupp om det inte har hänt något sedan jag lämnade gruppen. Det tar lite energi kan jag tänka mig, men annars tror jag inte att det verkar dem i matchen.

”Inget förvånar mig längre”

Hur ser du på debatten som blivit?

– Det enda som förvånar mig i dagens elitfotboll är att ingenting förvånar mig längre. Jag har inte pratat med Janne. Victor har sagt att han har personliga skäl och Janne respekterar dem det är inget mer dramatiskt med det. Och Leif, eller Foppa Forsberg, "Lill-Foppa", har en skada och så är det. Vi har alltid jobbat så att har spelarna en skada är det upp till dem om de vill åka hem eller inte. Har du skadade spelare brukar klubben bli involverad.

Lars Lagerbäck hade grupperingar inom sin spelargrupp under sin tid som svensk förbundskapten, det sticker han inte under stol med.

– Jag har inte upplevt det här (i Norge) men vi hade det en period i Sverige. Det finns inget att göra än att de ska vara professionella och respektera varandra. Om de inte respekterar varandra behöver de inte gå ut och fika med varandra. Så har jag sett på det.

Norge och Sverige spelar i Oslo tisdag kväll. Det blir lagens andra match i EM-kvalet. Mötet på Ullevål är utsålt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.