Tvingas att minska sitt ägande i Friends

Publicerad 2014-12-09

Förbundets drag för att klara av ekonomin

400 miljoner kronor måste in i Friends Arena.
Sportbladet kan avslöja att Svenska Fotbollförbundet minskar fem procent av sin ägarandel för att klara ekonomin.
Men SvFF vägrar berätta vilka som tar över.
– Jag kan inte berätta det än. Men vi är glada över att våra externa kompisar vill hjälpa till, säger ordföranden Karl-Erik Nilsson.

Karl-Erik Nilsson.

Sedan en tid tillbaka står det klart att Lagardère  tar över driften av Friends Arena. Men för att affären ska gå igenom krävs det att fastighetsägarna, där Svenska Fotbollförbundet ingår, skjuter in ett ägartillskott på 400 miljoner kronor. Det framgår av offentliga handlingar till Solna stads kommunstyrelse. Pengarna ska användas till att förvärva mark och bolag runt arenan.
– Alla ägare måste ta ansvar för att pengarna ska komma in, säger ordförande Karl-Erik Nilsson.
Svenska Fotbollförbundet äger 22,2 procent av arenan. För att klara kraven på ägartillskott, och det egna ekonomin, tvingas SvFF nu minska sin ägarandel med 5 procentenheter.

– Förbundet kommer lösa det här genom att en annan aktör betalar vår andel. För oss blir det en avlastning. Vi har inte de ekonomiska musklerna att göra ytterligare insatser, säger Karl-Erik Nilsson och fortsätter:
– En konsekvens är att vi minskar vårt ägande.

Vill inte berätta

Hur mycket?

– Med ungefär fem procent.
Och då är ni nere på 17,2 procent, stämmer det?
– Ja, jo. I runda slängar, lite drygt.

Enligt Sportbladets uppgifter, som även Idrottens Affärer skrivit om, kommer ägartillskottet genomföras som en nyemission. Där deltar inte förbundet, och behöver därmed inte betala sin del av de 400 miljonerna mot att de minskar sitt ägande i arenabolaget.
Karl-Erik Nilsson vill inte berätta vilka som tar över 5 procent av SvFF:s ägarandel.
– Vi kan inte gå in på vilka det är som går in för vår räkning. En annan aktör.
Varför inte?
– Det är ju så att alla papper ska på plats, och alla namnunderskrifter.
Bör inte förbundets medlemmar få reda på vilka ni gör affärer med?
– Jo, självklart. Vi kommunicerar ut all information om det när allt är löst.

När kan ni kommunicera ut informationen?
– Jag bedömer att vi kan göra det innan januari månads utgång. Det är inget märkligt i affärsuppgörelser att man väntar med det.

”En livlina”

Förbundet har blött ekonomiskt på grund av Friends Arena. Karl-Erik Nilsson ser den minskade ägarandelen, och Lagardéres intåg som ny driftägare, som mycket positivt för svensk fotboll.

– Det är dubbelt positivt för oss i ett läge där vi har underskott i finanserna. Å andra sidan får vi inte en lika stor del av den framtida stora vinsten när arenan ska ersättas om 75-100 år. Framtiden får döma oss.

Via offentliga handlingar till kommunstyrelsen i Solna stad framgår det att Lagardère , som enligt kontrakt tagit över driften av arenan till 2025, när som helst kan välja att avsluta samarbetet. Kommunstyrelsen i Solna skriver att "det givetvis är en risk för ägarna".
Karl Erik Nilsson håller inte med:
– Det är en rimlig klausul i ett nytt projekt. De gör nog så i alla sina arenaengagemang. Jag är övertygad om att det inte är någon risk, men skulle det hända något får vi sätta oss ner och resonera om det.
Du är inte orolig?
– Ger man sig in i ett projekt vill man ha en vis säkerhet, en garanti. En liten livlina.