Regeringen kritiserar Rooneys tröjnummer

Kan vara ett brott mot de brittiska lagarna

Publicerad:

FOTBOLL

Wayne Rooney ska spela för engelska Derby med nummer 32 på ryggen.

Ett besked som nu fått den engelska regeringen att reagera.

– Det är listigt gjort, säger idrottsministern Nigel Adams till Telegraph.

Nyheten att Wayne Rooney ska återvända till England och spela för Championship-klubben Derby efter nyår har fått såväl politiker som den engelska kyrkan att ilskna till. Anledningen är att klubben sponsras av bettingbolaget 32Red som kommer att betala Rooneys lön i utbyte mot att anfallaren spelar i tröjnummer 32.

Kan bryta mot lagen

Enligt brittisk media kan tröjvalet bryta mot såväl det brittiska fotbollsförbundets reglemente som de engelska lagarna. Detta då klubbar inte får sälja tröjor med bettingreklam till minderåriga.

Frågan är bara om en Rooney-tröja med nummer 32 på ryggen är reklam?

– Det är listigt gjort, säger idrottsministern Nigel Adams till Telegraph och fortsätter:

– Jag har sett effekten som spelproblem kan få och myndigheten är väldigt tydliga med vad som får och inte får förekomma i synnerhet på tröjor till minderåriga. De har sina riktlinjer och jag skulle uppmana klubbarna att följa reglerna som spelmyndigheten och fotbollsförbundet bestämt.

Följer utvecklingen

Enligt Telegraph följer nu såväl myndigheterna som fotbollsförbundet utvecklingen men ingen av dem kan agera innan Rooney faktiskt blir Derbys spelare, vilket sker efter årsskiftet.

Enligt brittiska tidningsuppgifter kommer bettingbolaget då betala hela 33-åringens lön på motsvarande 1,2 miljoner kronor i veckan. Bara hälften av lönen kommer dock att bokföras som spelarlön då Rooney också fått en tränarroll, vilket gör att Derby kan kringgå det ekonomiska regelverket för serien.

Idrottsministern Nigel Adams uppmanar nu Derby att tänka över effekten av sina handlingar.

– Jag skulle vilja be dem att fundera på deras roll och påverkan på de bettingproblem som vi har i samhället, speciellt när det gäller sårbara och yngre personer. De har ett ansvar att uppträda på ett ansvarsfullt och moget sätt.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.