WAGNER: Krävs inte VAR för att se det ovärdiga

Publicerad 2023-03-25

Utmaningarna och kraven på rätt ledning är större än någonsin.

Då lever Svenska Fotbollförbundet kvar i svunna tider.

Den undermåliga processen att välja ny ordförande visar det väldigt stora behovet av förnyelse. 

Först var det ingen som kände sig lockad, sent i höstas fanns det plötsligt åtta kandidater intresserade av att ta över som ordförande för Svenska Fotbollförbundet efter avgående Karl-Erik Nilsson.

Valberedningen krympte startfältet till tre huvudkandidater. Där tog problemen fart på riktigt allvar. 

Två föll bort när valberedningen ansåg att varken Jens T Andersson eller Caroline Waldheim uppfyllde kraven på att vara valbara eftersom båda är anställda hos Svenska Fotbollförbundet.

Regeln är ny och omdiskuterad. Där och då, helst innan, borde SvFF:s jurister slagit fast tydligt vad som gällde.  

Andersson och Waldheim stod kvar i sina kandidaturer trots att de inte fanns med bland valberedningens tre utvalda. Men skadan var redan skedd, påståenden och anklagelser flög genom luften. Andersson och Waldheims försök att bli ordförande var skadeskjutna och de hoppade av längre fram.

Valberedningen höll i en digital presentation med de tre slutkandidaterna – Fredrik Reinfeldt, Helene Barnekow och Lars-Christer Olsson. Trion fick presentera sig och svarade på frågor från de röstberättigade, 24 distriktsförbund och 60 elitföreningar på herr- och damsidan. Mötet var stängt för utomstående både live och i efterhand.

Helene Barnekow och Lars-Christer Olsson ställde upp och svarade på frågor från media, liksom Jens T Andersson och Caroline Waldheim så länge de var med i leken. Från Fredrik Reinfeldt var det locket på. 

Finns inte med i kravprofilen

Till grund för valberedningens arbete att vaska fram rätt person har legat en framtagen kravprofil för den nye ordföranden och frågor i den så kallade valbarhetskontrollen. 

Två okej dokument, men med brister. 

Vad borde vara viktigt för en avlönad ordförande 2023 med de stora utmaningar som finns för svensk fotboll och den kritik som riktas mot sportens organisationer, nationellt och internationellt?

Öppenhet, transparens, tillgänglighet, och ett starkt önskemål att den nye ordföranden kan lägga stort fokus på det krävande uppdraget?

De begreppen finns inte med i dokumenten. Så: oklara regler om vem som kan väljas, hemliga möten och luckor kring vad som faktiskt borde krävas av en ny ordförande.

Här behövs inte VAR för att vinka av processen för offside.

Fredrik Reinfeldt.

Valberedningen landade i att Fredrik Reinfeldt, 57, är den bäste kandidaten. Han har helt klart en statsmanna-aura och bevittnad förmåga att leda organisationer. 

Reinfeldt har gjort ett (1) framträdande på en presskonferens efter att han presenterades som slutkandidat.

Jag har sett den tre gånger men blir fortfarande inte klok på vad Reinfeldt tycker i väsentliga frågor, vad han vill göra och hur han i så fall har tänkt att genomföra det som ordförande för Svenska Fotbollförbundet.

Reinfeldt är styrelseordförande i turistorganisationen Visita, bränslesammanslutningen Drivkraft Sverige och ideella Centrum för AMP. Han är styrelseledamot hos Svenskt Näringsliv och börsnoterade Heimstaden med en omsättning på 32 miljarder kronor. Bostadsjätten upplyser i verksamhetsberättelsen att Reinfeldt deltog i 17 av 17 styrelsemöten senaste räkenskapsåret. 

Den tidigare statsministern lockar röster från SvFF:s distriktsförbund där delvis Göteborgs Fotbollförbunds motion om att klubbar i lägre serier ska få större andel av elitklubbarnas inkomster från spel- och TV-avtal är en gemensam röstfaktor ihop med önskan om någon med ”utifrånperspektiv”.

Fullbokat i kalendern

Elitklubbarna stöttar i stor utsträckning utmanaren och veteranen Lars-Christer Olsson, 73, som tidigare varit både VD i Uefa och generalsekreterare för Sef.

Olsson har tydligt sagt att han tycker Göteborgsmotionen är fel väg att gå. Kompetensen kring fotbollen och dess organisationer är oomtvistad hos Olsson men många ser honom mer som än förvaltare än förnyare.

Just nu är Reinfeldt knapp favorit inför dagens heta förbundsmöte.

Vid seger för den 57-årige djurgårdaren blir det läge för Eriksgata och bygga broar med fientligt inställda elitklubbar vid allsvenska premiäromgången nästa vecka?

Går inte. 3 april ska Reinfeldt vara ett av dragplåstren på World Health Industry Digital Summit i Hongkong. Lycka till den som ska lösa Reinfeldts kalender framöver.

Han har inte avkrävts på något besked om sina andra åtaganden för att bli fotbollförbundets ordförande.

Förklaringen från valberedningen: Lars-Åke Lagrell var landshövding och Lennart Johansson Uefapresident samtidigt med sina ordförandeuppdrag för SvFF. 

Att det var under en annan svunnen tid, med andra utmaningar har alltså inte påverkat kravprofilen.

Ordföranden väljs för två år. Risken är relativt stor att vi har en repris redan då. Förhoppningsvis med tydligare regler och med en engagerad publik tillåten på läktarna att delta och följa valkampen.

Till nästa gång hoppas jag också att det finns alternativ som representerar kunskap, integritet och förnyelse. Som Kim Källström, 40, lämpligt nog managementutbildad av Uefa med praktik hos Svenska Fotbollförbundet, eller en Lotta Schelin, 39.

Processen den här gången har inte varit värdig landets största folkrörelse.