Mejla

Simon Bank

Bank: Borde ha unnat sig Isak-lyxen

Publicerad:

Fotbollens framtid avgörs här och nu, och allt handlar om Malta.

Nej, inte om den här matchen.

Den ska bara vinnas.

Eller, ja, det här är väl inte tiden och platsen att tala om vad som kan eller inte kan hända i fotboll.

Jag ägnade onsdagskvällen åt att se Portugal–Schweiz, en match där Portugal tilldömdes straff för att ett ögonblick senare få veta att de visst fått straff emot sig istället, men det gjorde inte så mycket eftersom Cristiano Ronaldo gjorde hattrick och 40 000 extatiska fans ställde sig upp och tillbad en miljardär som alltjämt står anklagad för våldtäkt, med besvärande bevisning som hans juridiska team desperat försöker navigera runt.

Det är ingen enkel sport, det här.

I dagarna är stora delar av Europas maktcentrum på Malta för att skissa på klubbfotbollens framtid. Den ekonomiske visionären Andrea Agnelli, Juventus president, driver på för ett helt nytt landskap från 2024. De största klubbarna ska garanteras deltagande i ett Champions League med ett helt nytt serieformat.

Det skulle vara en silverkula mot en jämlik fotboll, men motståndet är hårt.

Och under tiden är Malta i Stockholm för att spela landskamp.

Vi har vant oss vid att möta dem, det här är sjätte mötet på 2000-talet (Sverige har vunnit alla, med 21–0 totalt), men det här är ett annat Malta. Ny förbundskapten, en ny generation på väg upp, och på många sätt – få av dem positiva – ett nytt land.

2019 är Malta ett land som får skarp FN- och EU-kritik för sin brist på pressfrihet, sina brister som rättsstat, ett land där mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia uppmärksammats över hela världen. Inte bara en semester-ö.

Svåra beslut för Janne

I väntan på en revolution kan premiärministern Joseph Muscat vara nöjd med fotbollen. Han är milanista (inför EU-valet stod han i Milan-tröja och spelade fotboll med sina döttrar, som redan varit maskotar på San Siro) och nu verkar det som om hans klubb gjort klart med en ny tränare.

– Det är inte bekräftat, enligt mina källor…, log Albin Ekdal.

Det är hans tränare, Sampdorias Marco Giampaolo som är på glid.

– Taktiskt skicklig, detaljinriktad. Om han nu får jobba med bättre spelare så önskar jag honom all lycka. Jag hoppas att vi får jobba tillsammans någon mer gång.

Ekdal mötte pressen som nybliven lagkaptensvikarie för landslaget, under en vecka som präglats av svåra beslut för förbundskaptenen Janne Andersson måste just det varit det enklaste vid sidan av att välja matchdagsmat (korv, bröd, kaffe).

Albin föddes som lagkapten. Han är intelligent, språkbegåvad, erfaren, typen som tar emot svåra frågor på volley och gör något av dem. Dessutom: en perfekt brygga mellan unga talanger och de som varit med i ett årtionde.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Den yngste av alla talanger är en svårare fråga.

Med ett helt och friskt mittfält att tillgå och ett begränsat, lågt spelande Malta på andra sidan borde det finnas plats för Kristoffer Olsson på innermittfältet. Framåt är det svårare. Alexander Isak, 19, har vält världen över ända i Willem II och glittrat som en diamant i sina landslagsinhopp, nyckelfrågan är om hans kvalitéer fungerar lika bra mot ett samlat, semiitalienskt försvar.

Att Marcus Berg startar tar jag för givet, men finns det plats för Isak bredvid honom? Passar Robin Quaison, tillbaka efter skada, bättre?

– Vi har breddat vårt register på anfallssidan, både sista samlingen i höstas och den i mars där vi tog vid… det har varit en väldigt svår uttagning, något av det svåraste jag gjort som förbundskapten, erkänner Andersson.

Enligt Sportbladets uppgifter kommer truppens yngsta dundertalang att starta på bänken igen, och det går i linje med hur lagets tränare brukar resonera. Det ingår i hans arbetsbeskrivning att ta ut lag som vinner matcher, att inte segla iväg i framtidsspaningar, men i en hemmamatch mot Malta (”We are some kind of favorite” konstaterade Andersson dagen före match) borde han kunnat unna sig den lyxen. Alexander Isaks egenskaper är kanske inte allra bäst lämpat för matcher mot låga, kompakta försvar, men visst är det här en ypperlig möjlighet att inventera exakt hur bra han är, redan nu.

Man vill se honom spela, man vill se vad han kan, man vill se Alexander Isak mot Malta på nationalarenan dagen efter Sveriges nationaldag.

Så spännande är han. Och så spännande borde inget annat bli i en match som den här.

Av: Simon Bank

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.