Tvingas OS-kvalträna på sjumannaplan

Publicerad 2015-11-24

Landslagsspelare laddar för OS-kampen – i en liten hall

Svenska landslaget har samlats på Bosön för det näst sista lägret inför OS-kvalmatcherna mot Holland, Schweiz och Norge. När matcherna äger rum i början av mars har flera av spelarna inte tävlingsspelat regelbundet på fem månader. ”Det är en utmaning”, säger Lotta Schelin.

När svenska landslaget kvalar till OS kommer en majoritet av spelarna ha varit borta från regelbundna tävlingsmatcher i fem månader.

Vissa saknar en fullstor plan och får förbereda sig för årets viktigaste matcher i en sjumannahall.

– Det är tyvärr ett minus, säger tränaren Matti Demegård.

Det svenska damlandslaget i fotboll är samlade i Stockholm för sitt näst sista läger före OS-kvalet i början av mars. I veckan spelar de två internmatcher – på onsdag och fredag – innan de möter ett pojklag på söndag.

Det märks på måndagens träning att spelarna inte är i fas. De allsvenska spelarna har avslutat sin säsong medan utlandsproffsen är mitt i ligaspelet, vilket Lotta Schelin ser som en utmaning för ledarna.

– Det är ett väldigt svårt läge att hantera för dem. Många går på semester och har avslutat säsongen medan vi är i väldigt mycket matcher med hög belastning. Det är speciellt att samlas, men samtidigt viktigt att utnyttja varje minut man får, säger Schelin.

Ännu värre blir det på lägret i januari, då landslaget ska spela en träningsmatch mot internationellt motstånd. För att inte tala om i början av mars då Sverige möter Norge (2 mars), Schweiz (5 mars) och Holland (9 mars) i ett kval där bara ett land når OS.

”Sämst i Sverige”

Tre hyperviktiga matcher på en vecka, trots att mer än halva truppen har varit ifrån regelbundna tävlingsmatcher i nästan fem månader.

Knepigast blir det för fyra spelare i den nuvarande blågula truppen som tillhör Umeå IK. Malin Reuterwall, Elin Landström, Jenny Hjohlman och Lina Hurtig har inte ens en elvamannaplan att spela på under vintrarna.

– Vi har sämst möjligheter i hela Sverige. Vi tränar i en inomhushall som är 70 gånger 40 meter, alltså en sjumannaplan. Det är vi nog ensamma om, säger UIK:s tränare Maria Bergkvist, som påpekar att de ska spela två träningsmatcher mot Piteå på stor plan i januari och februari.

För landslaget är läget utmanande. Tränaren Matti Demegård har pratat med de svenska klubbarna för att kartlägga hur deras vinterträning och träningsmatcher är planerade. Utifrån svaren utformar landslaget enskilda program.

– Det är jättestor skillnad mellan dem. Ponera att du spelar fyra mot fyra eller sex mot sex. Det belastar olika mot tio mot tio, elva mot elva. Då har inte kroppen fysiskt förberett sig fullt ut för belastningen och fotbollsmässigt inte fått rätt relationer till ytor, säger Demegård.

Hur hjälper ni de allsvenska spelarna?

– Vi kan tyvärr inte bygga fullstora planer eller flytta alla spelarna, så vi får hitta övningar som så mycket som möjligt liknar spel på en större storlek. Crossbollar. Relationer i backlinjer.

Så förbereder sig rivalerna för OS-kvalet

HOLLAND

Spelar höst-vår i sin liga, vilket gör att de flesta spelarna kommer med matchtempo till kvalet. Har ett par spelare i allsvenskan, vilka kommer ha samma problem som sina svenska kollegor.

SCHWEIZ

Spelar också höst-vår och har dessutom sina flesta spelare i den inhemska eller tyska ligan, däribland Ramona Bachmann som tillhör Wolfsburg.

NORGE

Spelar vår-höst, som i Sverige, men ligan pågår längre tid än den svenska. Har, också som Sverige, sin bästa målskytt i franska Lyon. Ada Hegerberg har där tagit över som klubbens stora målspruta.