Möt människorna Zlatan gett plats åt på sin kropp

Uppdaterad 2015-02-17 | Publicerad 2015-02-16

”Hon är en av de bästa på fotboll – i sitt flyktingläger”

Här är Chheuy, Lida, Siatta, Mariko, Yaae, Antoine, Carmen, Sawsan och Rahma.

Nio personer som fått sin autograf på Zlatan Ibrahimovics kropp.

– Människor jag aldrig träffat men som ändå är viktiga för mig, säger svensken.

På söndagens presskonferens avslöjade Zlatan Ibrahimovic varför han låtit måla 50 namn på sin kropp. Allt är en del av ett samarbete med FN:s World Food Programme för att stoppa hungern i världen.

– Barnen brukar be om Zlatans autograf, nu bad Zlatan om deras. Jag har 50 namn tatuerade på min kropp. Jag är inte stor nog att skriva 805 miljoner, säger Zlatan enligt L'Equipe.

”Det är en katastrof”

Via sin app Zlatan Unplugged utvecklar Ibrahimovic:

– I går spelade vi mot Caen på Parc des Princes. Min viktigaste match hittills. Efter målet i andra minuten visade jag upp 50 nya namn skrivna på min kropp. Namn på människor jag aldrig träffat men som ändå är viktiga för mig. 50 namn av de 805 miljoner människor som lider av hungersnöd i världen i dag. Det här är en katastrof. Låt världen veta.

”Namnen är kvar där ute”

kampanjsidan får vi nu möta Chheuy, Lida, Siatta, Mariko, Yaae, Antoine, Carmen, Sawsan och Rahma. Nio personer som på olika sätt dagligen för en kamp mot hungern. (Läs deras historia under artikeln).

Nio av de 805 miljoner som lider och nio av de 50 Zlatan valde att ge plats åt på sin kropp i matchen mot Caen.

– Tatueringarna är borta i dag men de här namnen är kvar där ute, säger 33-åringen på söndagen.

Läs mer om kampanjen och hur du kan bidra på WFP:s hemsida!

Sawsan

13 år

Syrien

Sawsan och hennes familj tvingades förra året fly från sitt hem till Jordan på grund av kriget i Syrien. Sawsans pappa spelade alltid fotboll och brukade alltid se till att ta med sig dottern till alla matcher. Nu tränar pappan barnens lag i flyktinglägret. Barnen älskar honom och Sawsan är väldigt stolt över att ha hennes pappa som tränare. Hon är en av de bästa spelarna i sitt lag.

Chheuy och Lida

Åtta och nio år

Kambodja

Bästa vänner sedan första klass, och både Chheuy och Lida har bestämt sig för att bli de första i deras familjer som går ut grundskolan. Trots att de går till skolan varje dag med tomma magar.

Siatta

30 år

Liberia

Siatta förlorade sju familjemedlemmar på nio veckor i Ebola. Siatta och hennes 32-åriga syster Famatta är nu de enda vuxna kvar.

De tar tillsammans hand om sex barn – deras bröders, systrars och brorsöners – mellan fyra och sex år.

Mariko

80 år

Demokratiska republiken Kongo

Mariko, med ögon som signalerar hur sliten hans kropp är, kom till flyktinglägret Mugunga efter att flytt våldet i sin hemby.

Yaae

28 år

Södra Sudan

När kriget kom till Yaaes by vägrade hon att fly med de andra byborna. Hon och hennes fyra barn överlevde ändå. Men när våldet kom tillbaka en andra gång tvingades 28-åringen ge upp och lämna efter att, enligt hennes egen beskrivning, ha ”stirrat döden i vitögat”.

Antoine

75 år

Centralafrikanska republiken

Antoine är en sångare från byn Berberati som försörjer sig genom att uppträdde i byar och städer. När FN frågade om hans autograf till kampen svarade 75-åringen ”oh, oh, oh, min autograf är en sång. Allt jag vill ha är fred så att jag kan återvända hem och sjunga”.

Carmen

52 år

Bolivia

Carmen har ägnat sitt liv åt att hjälpa hennes samhälle i Palmar Chico att växa genom nya jobb, bättre hälsa och ett utvecklat jordbruk.

Rahma

14 år

Irak

Rahma tvingades tillsammans med sin familj fly hemstaden Mosul när den intogs av militanta separatister. Hon bor nu i flyktinglägret i Erbil City men är rädd att behöva fly igen. Familjen har redan tvingas flytta tre gånger inom den kurdiska regionen i norra Irak för att undkomma kriget.

Följ ämnen i artikeln