Sverige är klart för OS efter kvaldrama.

Holland bjöd på biljetten efter ett stort misstag av mittbacken Kelly Zeeman.

Olivia Schough gjorde Sveriges enda mål som räckte till Brasilien i sommar.

Sverige har alltid haft ett lag med OS sedan damfotbollen kom med på programmet 1996.

Det blir inget undantag den här gången i turneringen som för damfotbollens del avgörs mellan den 3 och 19 augusti i Brasilien. Sverige blir ett av 12 lag efter att man vunnit OS-kvalet i Holland.

Det krävdes en poäng för att Sverige skulle säkra biljetten.

Den poängen bjöd Holland på.

Holland, som tog ledningen tidigt i matchen efter ett distinkt avslut av Vivianne Miedema, gav Sverige chansen att kvittera sekunder före halvtidsvila.

Blev syndabock för Holland

Det var mittbacken Kelly Zeeman som fick till en fullständigt misslyckad tillbakapassning till målvakten Sari Van Veenendal. Träffen blev tafflig och bollen hamnade hos en rättvänd Olivia Schough som förvaltade drömläget och gratischansen.

Sverige var under perioder i första halvlek pressat. Holland vann duellerna och ofta andrabollarna. I andra halvlek spelade laget mycket mer stabilt och kompakt.

Sveriges anfallsstjärna Lotta Schelin tvingades gå av i den 57:e minuten. Ersättaren Stina Blackstenius kom in med pigga ben och lyckades flera gånger hålla i boll bra och oroa den holländska backlinjen.

Missade friläge

Visst fanns det lägen för Holland att ta ledningen igen, laget hade en bra period mellan 70:e och 80:e minuten men Sverige höll ut och det fanns ett par halvchanser även för Sverige att punktera matchen som Lotta Schelins skott över och Nilla Fischers nick i den 80:e minuten.

Men framförallt var det Olivia Schough som fick friläge, men missade i den 82:e minuten.

Efter den chansen byttes Olivia Schough ut och Sverige gick ner på fembackslinje. Laget höll 1-1, men det blev darrigt då Holland hade ett avslut i ribban och ett friläge.

Sverige är klart för OS.

Fotbollen i OS spelas i Rio de Janeiro och fem andra orter i Brasilien och Sverige är det tredje laget från Europa. Tyskland och Frankrike säkrade sina platser i VM i somras.