"Inte bättre av att säga bögjävel, fitta, neger och hora"

Uppdaterad 2016-06-15 | Publicerad 2016-06-14

Jonas Gardell engagerar sig i kampen om en fotboll för alla

PARIS. Svensk fotboll intensifierar sitt arbete gällande mångfald, integration och HBTQ-frågor.

Fotbollsföräldern och artisten Jonas Gardell kommer att finnas med i projektet "Alla är olika, olika är bra".

– Det finns inte en klinisk undersökning som visar att vi blir bättre fotbollsspelare av att använda oss av förminskande ord som bögjävel, kärring, neger, fitta och hora..., säger Jonas Gardell.

Jonas Gardell sitter på bordet längst fram i lokalen på hotellet i Paris. Han säger att han själv tillhörde spelarna som blev vald sist i skolan och har gjort ett mål i sin ungdomskarriär. Han berättar också att han som fotbollsförälder, sonen spelar, brygger kaffe och kokar korv.

Men det finns beteenden inom fotbollen som får honom att reagera.

– Vi vet inte vad det är som gör att spelare tar ett steg tillbaka. Det finns inget som visar att vi blir bättre fotbollsspelare av att skrika fjolla eller hora. Vi måste skapa en miljö där inte härskarteknik finns, säger han.

Dagen före Sveriges premiär var han nere i fanszon vid Eiffeltornet. Han vittnar om en skön stämning, där irländska och svenska fans festade tillsammans.

Få kvinnor bland fansen

Men det var fortsatt mest män.

– I fanzon försöker man få dit kvinnor och barn men det är fortfarande så att det är 90 procent män, säger han och fortsätter:

– Det blir så tydligt med fanszon. Irländare och svenskar drack öl tillsammans och hade skoj det var bra, säger han och pekar på kontrasten:

– Det som hände i Marseille handlade inte om fotboll alls utan hur man exkluderar och hatar människor. Det är inte så att det var en hord kvinnliga fans som drog genom Marseilles gator och misshandlade människor..., säger Jonas Gardell.

Jonas Gardell tycker att fotbollen, som samhället, måste ta frågor som mångfald och HBTQ på allvar och att man inte bara gör det i form av en kampanj eller en slogan.

Känner ett äkta engagemang

Han känner nu att Svenska fotbollförbundet, med generalsekreterare Håkan Sjöstrand i spetsen, menar allvar med sitt engagemang.

– Det är en viktig signal om man från förbundets högsta ledning går ut och säger att det här är viktiga frågor och inte gör det bara för att säga det. Jag märker att man menar det. Alla jag har talat med har varit väldigt engagerade så jag tror att det är sant.

– Jag skulle reagera om jag upptäckte att jag blev tillfrågad som kuttersmycke...

Jonas Gardell höll en kortare föreläsning i samband med den sponsorresa Svenska fotbollförbundet arrangerar i Paris. Han har också fått en fråga om att ingå i styrelsen för den fond ur vilken svenska fotbollsföreningar kan söka pengar för olika projekt och satsningar.

Känner inte samma på teater

Efter pengar från landslagets spelare och två stora sponsorer finns det nu en fond  på två miljoner kronor att ansöka från.

– Jag är tillfrågad om jag vill sitta med i juryn som ska dela ut pengarna. Och ja, det kommer jag nog att göra. Jag tror det är bra för Fotbollförbundet att man också är representerad av människor som i vanliga fall kokar korv och kaffe i idrottsföreningens kiosk, säger Jonas Gardell som brinner för att alla ska vara välkomna inom fotbollen:

– Detta är på alla nivåer. Hur du inkluderar i omklädningsrummet, på planen men också på läktaren. Vad man ropar och inte ropar. Vad ropar vi åt den vi tycker är dålig: är det kärring, är det bög, är det neger? 

– Vi har säsongskort på Djurgårdens matcher. Vi sitter på familjeläktaren och har väldigt trevligt där, men det är också så att inte kan sitta utan att ha öronen på spänn. Finns det något runt omkring här som kan få ur sig något som är nedsättande? När jag går på teater sitter jag aldrig med den tanken..., säger artisten och komikern.